Simboliski: Junkers uzrunā EP tikai vācu un franču valodā

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers Eiropas Parlamenta (EP) deputātus otrdien uzrunāja franču un vācu valodā, lai arī agrāk viņš daļu savu runu bija teicis arī angļu valodā.

Šādu Junkera soli daudzi skaidro ar britu ceturtdien referendumā pausto vēlmi izstāties no Eiropas Savienības (ES).

ES ir 24 oficiālas valodas, bet trīs galvenās darba valodas ir angļu, franču un vācu.

Britu lēmums izstāties ir raisījis spekulācijas par angļu valodas lomas mazināšanos, lai arī tā ir oficiāla valoda arī Īrijā un Maltā.

Savas 15 minūšu ilgās uzrunas laikā Junkers angļu valodu izmantoja tikai vienreiz, atbildot uz eiroskeptiski noskaņotās Apvienotās Karalistes Neatkarības partijas (UKIP) līdera Naidžela Farāža izsaucieniem.

«Zināmā mērā es esmu pārsteigts, ka jūs šeit atrodaties. Jūs cīnījāties par aiziešanu, britu tauta ir nobalsojusi par aiziešanu, kādēļ jūs esat šeit?» Junkers jautāja Farāžam.

EP otrdien rezolūcijā aicināja Lielbritāniju pēc iespējas ātrāk sākt oficiālu izstāšanās procesu no ES.

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons teicis, ka Lisabonas līguma 50.pantu izstāšanās oficiālam pieteikumam vajadzētu iedarbināt viņa pēctecim, kurš varētu būt amatā, iespējams, septembrī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu