Mogerīni mudina ES piestrādāt pie savas aizsardzības

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas Savienības (ES) augstā ārlietu pārstāve Federika Mogerīni otrdien mudinājusi savienību ieguldīt lielākus pūliņus savas aizsardzības stiprināšanai.

«Kā eiropiešiem mums jāuzņemas lielāka atbildība par savu drošību. Mums jābūt gataviem un spējīgiem atvairīt, atbildēt un aizsargāt sevi no ārējiem draudiem,» ES līderiem iesniegtā ziņojumā samitā Briselē norādījusi Mogerīni.

ES līderi samitā apspriedīs Lielbritānijas referenduma rezultātu, kas paredz izstāšanos no ES.

Lielbritānija ir aktīvi iesaistījusies pašreiz ļoti ierobežotajās ES militārajās operācijās, bet premjerministrs Deivids Kamerons vienmēr ir nostājies pret ideju par ES armiju.

Mogerīni ziņojumā ir izklāstīti ambiciozi mērķi, Eiropas Savienībai saskaroties ar jaunām problēmām drošības jomā, tostarp Ukrainas krīzi un nemierīgo situāciju Tuvajos Austrumos un Āfrikā.

Ziņojumā norādīts, ka NATO pastāv, lai aizsargātu savus locekļus no ārējiem draudiem, taču eiropiešiem jābūt «labāk ekipētiem, apmācītiem un organizētiem», lai piedalītos šādos kolektīvos centienos, kā arī, lai spētu rīkoties atsevišķi, ja nepieciešams.

«Atbilstošs ambīciju un stratēģiskās autonomijas līmenis ir svarīgs, lai Eiropa spētu sekmēt mieru un drošību savās robežās un ārpus tām,» norādījusi Mogerīni, kurai ES līderi pērn uzticēja izstrādāt «Globālo stratēģiju ārlietu un drošības politikā».

Sākotnēji bija plānots, ka ES samitā otrdien un trešdien viņas ziņojums būs galvenais apspriežamais jautājums, bet «Brexit» referenduma rezultāts to atstājis ēnā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu