Kerijs: Lielbritānijas izstāšanās no ES var arī nenotikt

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs otrdien paziņoja, ka Lielbritānijā notikušajā referendumā paustais lēmums izstāties no Eiropas Savienības (ES) var arī netikt īstenots un Londona nesteidzas aiziet no bloka.

«Tā ir ļoti sarežģīta šķiršanās,» valsts sekretārs atzina diskusiju forumā Aspenā, Kolorādo štatā.

Pēc pirmdien Londonā notikušajām sarunām ar Kameronu Kerijs norādīja, ka britu līderis nevēlas iedarbināt Lisabonas līguma 50.pantu, lai sāktu oficiālu divus gadus ilgu izstāšanās procesu.

Londona nevēlas pēc diviem gadiem atrasties situācijā, kurā nav panākusi nekādu vienošanos par turpmākajām attiecībām ar bloku, paziņoja Kerijs.

Kamerons «jūtas bezspēcīgs (..) iet un sākt sarunas par lietu, kurai viņš netic, un viņam nav ne jausmas par to, kā to darīt,» uzsvēra ASV valsts sekretārs, piebilstot, ka to nevēlas darīt tie, kas aicināja balsot par izstāšanos no ES.

Uz diskusiju moderatora jautājumu, vai ir iespējams izvairīties no Lielbritānijas izstāšanās no ES, Kerijs atbildēja, ka «ir vairāki veidi», kā to darīt.

Kerijs gan norādīja, ka, esot ASV valsts sekretāra amatā, viņš nevēlas par tiem runāt.

Vašingtona ir ilgstoši atbalstījusi nozīmīgu Lielbritānijas lomu Eiropas integrācijas projektā. ASV diplomāti ir aicinājuši uz mierīgām sarunām, kas ļautu arī turpmāk saglabāt ciešas Londonas un Briseles attiecības.

Daži ES līderi tomēr ir uzstājuši, lai Kamerons pēc iespējas ātrāk sāk izstāšanās procesu, lai izbeigtu politisko un ekonomisko neskaidrību.

23.jūnijā notikušajā referendumā 52% tā dalībnieku atbalstīja Lielbritānijas aiziešanu no ES.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu