Austrijas kanclers: Nav pamata neuzņemt Skotiju ES

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Nav pamata, kādēļ Skotija nevarētu iestāties Eiropas Savienībā (ES), paziņojis Austrijas kanclers Kristiāns Kerns. «Ikviens, kurš var sniegt ieguldījumu, ir gaidīts» ES, pavēstīja Kerns, piebilstot, ka Skotija «noteikti» sniegtu ieguldījumu.

Kerns pauda nožēlu par britu referendumā pausto vēlmi izstāties no ES. Viņš norādīja, ka sarunas ES līderu samitā ar Lielbritānijas premjerministru Deividu Kameronu bijušas «ļoti intensīvas, ļoti emocionālas».

Tās Kameronam bija «sarežģītas atvadas. Tā bija viņa pēdējā padomes tikšanās, un viņš vēlreiz ļoti ticami pauda, ka nav vēlējies to», sacīja Austrijas kanclers, piebilstot, ka tā bijusi ļoti solidāra un saprotoša tikšanās.

Neskatoties uz to, ir jāsūta «skaidrs signāls», ka lēmums ir jāpieņem ātri. «Mums ir jārīko pareizās sarunas. Mums ir jāredz, ka mēs turpinām attīstīt Eiropas projektu,» teica Kerns.

Atbildot uz jautājumu, vai bez Lielbritānijas varētu būt vieglāk atrisināt dažas problēmas, Kerns norādīja, ka «nav lielas starpības, vai ir 27 vai 28 viedokļi».

Jau vēstīts, ka Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers trešdien Briselē tiksies ar Skotijas pirmo ministri Nikolu Stērdženu, kura paudusi gatavību aizstāvēt Skotijas vietu ES.

Stērdžena arī tiksies ar Eiropas Parlamenta (EP) prezidentu Martinu Šulcu un EP politisko grupu līderiem.

Tomēr Eiropadomes prezidents Donalds Tusks atteicies tikties ar Skotijas pirmo ministri, norādot, ka brīdis nav piemērots, otrdien atklāja avots Eiropadomē.

Stērdžena otrdien paziņoja, ka ir apņēmības pilna saglabāt Skotijas attiecības un vietu ES.

Viņa sacīja, ka lūgs Skotijas parlamentu dot viņai oficiālu mandātu veikt tiešas sarunas ar ES institūcijām Briselē.

Viņa arī atklāja, ka strādā pie likumprojekta par jaunu neatkarības referendumu, kas tiktu sarīkots, kamēr Lielbritānija risinās sarunas par izstāšanos no ES.

Stērdžena sacīja, ka likumprojekts tiks sagatavots tūlīt, bet uzsvēra, ka Skotija izskata arī citus variantus un šobrīd ir nonākusi «nezināmā teritorijā».

Skotija 2014.gadā referendumā nobalsoja pret atdalīšanos no Lielbritānijas, bet Stērdžena otrdien paziņoja, ka kopš tā laika situācija ir ievērojami mainījusies.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu