Tusks: Lielbritānija nevarēs izvēlēties tikai vienoto tirgu bez brīvas pārvietošanās

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: JOHN THYS / AFP

Lielbritānijai pēc izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) nevarēs būt brīva piekļuve vienotajam tirgum, ja tā nepieņems bloka noteikumus par brīvu pārvietošanos, sacīja Eiropadomes prezidents Donalds Tusks.

«Nebūs vienotā tirgus «a la carte»,» pēc 27 ES līderu sanāksmes, kurā nepiedalījās Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons, sacīja Tusks.

«Līderi šodien to apliecināja kristālskaidri - lai nodrošinātu piekļuvi vienotajam tirgum, ir jāpieņem visas četras brīvības, arī pārvietošanās brīvība,» viņš paskaidroja.

27 valstu līderi rīkos samitu Bratislavā 16.septembrī bez Lielbritānijas, lai runātu par Apvienotās Karalistes lēmuma par bloka pamešanu sekām, sacīja Tusks.

Samits notiks tikai dažas dienas pēc tam, kad Lielbritānijas Konservatīvo partija būs izraudzījusies Kamerona amata mantinieku.

«Šī bija pirmā domu apmaiņa, līdz ar to ir pāragri izteikt secinājumus. Tāpēc sākām politiskās pārrunas ar 27 valstīm un tiksimies Bratislavā 16.septembrī, lai turpinātu sarunas,» skaidroja Eiropadomes prezidents.

Viņš uzsvēra, ka sarunas par Lielbritānijas attiecību nākotni ar ES nevar sākties, līdz Londona oficiāli nebūs sākusi divu gadu procesu, kas novedīs pie izstāšanās.

Kamerons sacījis, ka tas būs viņa pēcnācēja uzdevums.

Tusks norādīja, ka «mierīgajās un nopietnajās» diskusijās - pirmajās bez Lielbritānijas līdera piedalīšanās 40 gadu laikā - viņi bijuši vienisprātis, ka šis ir «nopietns mūsu kopīgās vēstures brīdis».

«Viena lieta mūsu debatēs kļuva skaidra. Līderi ir pilnā mērā apņēmušies saglabāt vienotību,» viņš piebilda.

23.jūnijā Lielbritānijā notikušajā referendumā 52% tā dalībnieku atbalstīja valsts izstāšanos no ES.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu