Luksemburgā notiesā ziņotājus, kas atmaskoja negodprātīgos nodokļu nemaksātājus - korporācijas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Luksemburgā beigusies skandalozā tiesas prāva pret trīs vīriešiem, kurus varas iestādes apsūdzēja par informācijas nopludināšanu tā sauktajā «LuxLeaks» skandālā. Viņi bija snieguši informāciju par multinacionālām kompānijām, kuras varētu būt izvairījušās no nodokļu nomaksas miljardiem eiro apmērā. Diviem apsūdzētajiem piespriests nosacīts cietumsods, savukārt trešais apsūdzētais - žurnālists atbrīvots bez soda, ziņo BBC.

Apsūdzētie bija divi bijušie auditorkompānijas «PricewaterhouseCoopers» (PwC) darbinieki, kā arī franču žurnālists Eduārs Perins.

PwC darbiniekiem nosacīti piespriests 12 un deviņus mēnešus ilgs cietumsods. Žurnālists, kurš rakstīja par «LuxLeaks» lietu, pilnībā attaisnots.

Cita starpā viņi tika apsūdzēti par zādzību, nelikumīgu ielaušanos datorsistēmā un par tirdzniecības noslēpumu atklāšanu.

PwC darbiniekiem arī piespriests 1500 un 1000 eiro naudassods.

Visi apsūdzētie tiesā savu vainu noliedza. Viņi tuvāko 40 dienu laikā spriedumu var pārsūdzēt. Viens no notiesātajiem PwC darbiniekiem jau pavēstījis, ka šo iespēju izmantos.

Tā sauktais «LuxLeaks» skandāls sākās 2014.gadā, kad parādījās informācija, ka Luksemburga 340 vadošām pasaules kompānijām piešķīrusi ievērojamus nodokļu atvieglojumus.

Šo kompāniju vidū ir arī «Apple», «Pepsi» un IKEA. Skandāls bija īpaši nepatīkams EK prezidentam Žanam Klodam Junkeram, kurš gandrīz 20 gadus bija Luksemburgas premjerministrs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu