Lielbritānijas iekšlietu ministre paziņo par kandidēšanu uz premjera amatu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lielbritānijas iekšlietu ministre Terēza Meja ceturtdien laikrakstā «Times» publicētā vēstulē pauž gatavību vienot Lielbritāniju kā Deivida Kamerona pēctece valsts premjerministra amatā.

Konservatīvās partijas līderis Kamerons paziņoja par atkāpšanos saistībā ar to, ka Lielbritānijas iedzīvotāji referendumā 23.jūnijā izvēlējās valsts izstāšanos no Eiropas Savienības (ES).

Meja - tāpat kā Kamerons - atbalstīja valsts palikšanu ES, bet kampaņā nebija pamanāma un drīzāk ieņēma samierniecisku pozīciju, tādēļ viņa tiek uztverta kā sabiedrību vienojoša.

«Pēc pagājušās nedēļas referenduma mūsu valstij ir vajadzīga spēcīga, sevi apliecinājusi vadība, kas spēs mūs izvest caur šo ekonomiskās un politiskās neskaidrības laiku un sarunās panākt labākos iespējamos nosacījumus, mums aizejot no Eiropas Savienības,» lasāms Mejas vēstulē, kas publicēta «Times».

Viņas vadībā Lielbritānijā tiktu izveidota «radikāla sociālo reformu programma», kas padarītu «Lielbritāniju par valsti, kas strādā ikviena labā», rakstīja iekšlietu ministre.

Netieši kritizējot savu potenciālo konkurentu uz Konservatīvās partijas līdera amatu bijušo Londonas mēru Borisu Džonsonu, kurš kampaņā pirms referenduma par Lielbritānijas dalību ES aicināja balsot par izstāšanos un ir izveidojis ekscentrisku un draudzīgu tēlu, Meja uzsvēra, ka valstij ir vajadzīgs līderis, kurš saprot grūtības.

«Kādam ir jāpasaka, ka valdības darbs nav spēle, tas ir nopietni, ar reālām sekām cilvēku dzīvē,» norādīja 59 gadus vecā ministre.

Kamerons vikāra meitu par iekšlietu ministri iecēla pēc uzvaras 2010.gada vēlēšanās, un viņa amatu saglabāja arī pēc 2015.gada vēlēšanām.

Viņa pazīstama ar stingro pozīciju imigrācijas jautājumos, un stingrās uzvedības un kostīmu dēļ viņa nereti tiek salīdzināta ar bijušo Lielbritānijas premjerministri Margaretu Tečeri.

Lielbritānijas Konservatīvo partija vēlas līdz 2.septembrim ievēlēt jaunu līderi, kas nomainīs amatā līdzšinējo premjerministru Kameronu. Kandidātu izvirzīšana notiek trešdien un ceturtdien. Pēc tam konservatīvo parlamenta locekļi izraudzīsies divus kandidātus, par kuriem balsos partijas biedri.

Pēc britu vēlētāju lēmuma izstāties no ES Kamerons piektdien paziņoja par demisiju. Viņš uzsvēra, ka līdz rudenim ir jāatrod jauns līderis, kurš vadīs sarunas par Lielbritānijas izstāšanos no ES.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu