Malmstrēma: Lielbritānijas izstāšanās saistāma ar gadiem ilgu vainas uzvelšanu ES

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

Lielbritānijas lēmums aiziet no Eiropas Savienības (ES) sakņojas tajā, ka Lielbritānijas amatpersonas gadiem ilgi ir vainojušas bloku par dažādām problēmām, un tam nav nekādas saistības ar sarunām par ES un ASV Brīvo tirdzniecības nolīgumu (TTIP), paziņoja ES tirdzniecības komisāre Sesīlija Malmstrēma.

«Lielbritānijā gadu desmitiem ir situācija, kurā politikas līderi par visām pasaules kļūdām vainoja ES, tādēļ nevar gaidīt, ka iedzīvotāji iemīlēs ES pēc divas nedēļas ilgas kampaņas visā valstī,» vizītes Vašingtonā laikā sacīja eirokomisāre.

«Ir arī jāizvērtē, kā viņi izturas pret Eiropas Savienību,» viņa piebilda, runājot par 23.jūnijā notikušo referendumu, kurā 52% dalībnieku atbalstīja Lielbritānijas izstāšanos no ES.

Bloka tirdzniecības komisāre ar žurnālistiem runāja pēc tam, kad piedalījās domnīcas «Atlantic Council» atbalstītā pasākumā par TTIP, kas izveidotu pasaulē lielāko brīvās tirdzniecības un investīciju zonu.

Malmstrēma uzsvēra, ka Lielbritānijas izstāšanās no bloka nav saistīta ar TTIP radītajām pretrunām.

«TTIP caurskatāmības trūkuma dēļ? Nē, es tā nedomāju, tas būtu pilnīgi nepareizs secinājums,» viņa uzstāja.

Abas puses ir paudušas apņēmību noslēgt vienošanos par brīvo tirdzniecību, neskatoties uz Lielbritānijas izstāšanos no bloka.

«Atlantic Council» pasākumā Malmstrēma sacīja, ka «TTIP pārdzīvos» Lielbritānijas izstāšanos no ES.

«Loģiskais pamatojums pašlaik ir vēl spēcīgāks,» viņa piebilda.

Sarunas par TTIP tika sāktas 2013.gadā, un līdz šim ir notikušas 13 sarunu kārtas. Ar nolīgumu iecerēts novērst tirdzniecības šķēršļus - tarifus, nevajadzīgus noteikumus un ierobežojumus ieguldījumiem dažādās ekonomikas nozarēs, lai atvieglotu preču un pakalpojumu tirdzniecību starp ES un ASV. Līguma noslēgšanas gadījumā tā būs pasaulē lielākā divpusējā tirdzniecības vienošanās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu