Meksikas Augstākā tiesa noraida abortu legalizāciju

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Meksikas Augstākā tiesa ir noraidījusi iespēju legalizēt abortus, tomēr ir aicinājusi valstī, kur dominē katoļticība, sākt plašākas diskusijas par šo jautājumu.

Tiesas pirmajā palātā, kas izskata krimināllietas, trīs tiesneši noraidīja iniciatīvu par konstitūcijai neatbilstošiem atzīt divus likumus, kas aizliedz abortus un krasi ierobežo procedūras veikšanu medicīnisku iemeslu dēļ. Viens tiesnesis balsoja par šo likumu atzīšanu par valsts pamatlikumam neatbilstošiem.

Lai gan Mehiko kopš 2007.gada ir atļauts aborts pirmajos trīs grūtniecības mēnešos, pārējā valstī tas ir aizliegts, izņemot gadījumus, kad grūtniecība apdraud mātes dzīvību.

Abortu legalizācijas iniciatīvas autoru mērķis bija ļaut abortu veikt plašākam sieviešu lokam ar citām medicīniskām problēmām un par nelikumīgu atzīt pašlaik spēkā esošo cietumsodu par nelegāli veiktu abortu. Pašlaik par to draud līdz pieciem gadiem cietumā.

Augstākās tiesas loceklis Arturo Saldivars, kurš iesniedza iniciatīvu, norādīja, ka pašlaik spēkā esošais sodu kodekss «diskriminē sievietes veselību».

Viņa iniciatīvā arī bija ierosināts sodu par nelegāla aborta veikšanu noteikt atbilstoši grūtniecības posmam.

1999.-2013. gadā pašreizējā aizlieguma dēļ Meksikā miruši vairāk nekā 2000 sieviešu, jo viņam aborts veikts antisanitāros apstākļos.

Augstākās tiesas debašu laikā pie ēkas skaļā demonstrācijā piedalījās ap 200 pret abortiem noskaņotu aktīvistu un vairāki simti reformu atbalstītāju.

Tiesa noraidīja iniciatīvu mīkstināt abortu ierobežojumus, bet uzsvērta, ka jautājums ir svarīgs un valstij būtu jāizstrādā jauns ierosinājums, kas jāizskata tuvāko mēnešu laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu