Itālijā slimnīcā nonāk divgadniece - iespējams, pie vainas vegānu diēta

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/LETA

Itālijā intensīvās aprūpes nodaļā vairākas dienas pavadījusi divus gadus veca meitene, kura cietusi no vitamīnu trūkuma un citām komplikācijām, ko, iespējams, izraisījusi viņas vecāku vegānu diēta, vēstīja portāls «The Local».

Divus gadus vecā meitene smagā stāvoklī tika nogādāta Dženovas bērnu slimnīcas «Istituto Giannina Gaslini» intensīvās aprūpes nodaļā pēc tam, kad viņai atklāja B12 vitamīna trūkumu, zemu hemoglobīna līmeni, palēninātas kustības un zemu reakcijas līmeni. Arī bērna svars bija krietni mazāks nekā vidēji viņas vecumā, vēstīja laikraksts «La Repubblica».

Meitenītes veselības problēmas tiek saistītas ar vegānu diētu, kuru jau vairākus gadus ievēro abi viņas vecāki. Bērnu māte sākumā baroja ar krūti, vēlāk arī viņa tika barota ar vegānu ēdienu, izvairoties no gaļas un citiem dzīvnieku izcelsmes produktiem. Bērnam tiek veiktas pārbaudes, lai atklātu, vai viņai nav kādas ģenētiskas saslimšanas, kas varētu izraisīt šādas veselības problēmas.

Tiek vēstīts, ka pēc vairākām intensīvās aprūpes nodaļā pavadītām dienām viņas stāvoklis ir uzlabojies un viņa ir pārvesta uz atveseļošanās palātu.

Par notikušo ir informēti sociālie dienesti. Lai gan vecāki netiek turēti aizdomās par sliktu bērna aprūpi, ierobežojošas diētas var uzskatīt par nolaidīgu attieksmi pret bērna aprūpi.

Lai gan vegānu diēta netiek uzskatīta par bērna veselībai kaitīgu, tā var izraisīt vitamīna B12 nepietiekamību, kas savukārt var radīt nenovēršamus smadzeņu bojājumus un ir īpaši bīstama maziem bērniem. Tāpat vegānu diētas ievērotājiem var trūkt cinka, folijskābes un dzelzs. Bērniem, kas ievēro šādu diētu, ir jāveic regulāras veselības pārbaudes, un ārstam nepieciešamības gadījumā ir jāizraksta vitamīni.

Dženovā vecāki var lūgt izglītības iestādes nodrošināt bērnam vegānu pārtiku tikai tad, ja ir medicīnisks apliecinājums, ka ārsts ir informēts par šādu diētu.

Šis ir trešais gadījums kopš 2015.gada sākuma, kad Itālijā mazs bērns tiek nogādāts slimnīcā smagā stāvoklī diētas dēļ.

Pērn vasarā 11 gadus vecs bērns slimnīcā nonāca nepietiekama uztura izraisītu problēmu dēļ, un notikušo izmeklēja policija. Tas notika neilgi pēc tam, kad tiesa mātei veģetārietei deva rīkojumu sava dēla maltītēs iekļaut gaļu vismaz reizi nedēļā, jo bērna tēvs sūdzējās, ka bērns netiek pienācīgi barots.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu