Pagarina termiņu, lai no Krimas un Ukrainas austrumiem pārceltu lietuviešu izcelsmes personas

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/LETA

Lietuvas valdība nolēmusi pagarināt līdz šā gada beigām termiņu, līdz kuram Krievijas anektētajā Krimā un konfliktu skartajos Ukrainas austrumu reģionos dzīvojošas lietuviešu izcelsmes personas varēs lūgt pārcelšanos uz Lietuvu.

Lēmumu uzņemt lietuviešu izcelsmes personas no Doņeckas un Luhanskas apgabala, Sevastopoles un Krimas Lietuvas valdība pieņēma pagājušajā vasarā.

Sākotnēji bija paredzēts pārceļamo cilvēku sarakstu pabeigt līdz 2015.gada nogalei, bet, kā atzinusi Ārlietu ministrija, «drošības situācija Ukrainas Krimas Autonomajā Republikā un Sevastopoles pilsētā, Doņeckas un Luhanskas apgabalā no 2016.gada 1.janvāra nav uzlabojusies».

Līdz pagājušā gada beigām Lietuvas vēstniecība Ukrainā saņēma vairāk nekā 160 pieteikumu, bet šogad - vēl divus. Uz Lietuvu jau pārcēlušies aptuveni 120 cilvēki, bet vairāku desmitu cilvēku pārcelšanās vēl tiek organizēta.

«Pēc mūsu ziņām, šogad mums ir vēl divas personas, kas gribētu atgriezties Lietuvā, bet, pieļaujot, ka tādu cilvēku ar lietuviešu saknēm varētu izrādīties arī vairāk, valdība nolēmusi radīt tam apstākļus,» ziņu aģentūrai BNS sacījis Lietuvas ārlietu ministra vietnieks Neris Germans.

Pārbraucējiem tiek ierādīts pagaidu mājoklis, zināmu laiku maksāti sociālie pabalsti, nodrošināta lietuviešu valodas mācīšana un, ja nepieciešams, arī jaunu profesionālo iemaņu apguve.

Pēc Germana teiktā, šie cilvēki labi iekļaujas Lietuvas sabiedrībā un vismaz pagaidām ministrijai nav ziņu, ka viņi pārceltos tālāk uz Rietumeiropu.

Kopumā Ukrainā dzīvo aptuveni 10 000 lietuviešu izcelsmes personu, oficiāli reģistrēti apmēram 1500 Lietuvas pilsoņi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu