ANO apstiprina Itālijas un Nīderlandes dalīto vietu Drošības padomē

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Ģenerālā asambleja Drošības padomes nepastāvīgās dalībvalsts statusā apstiprināja Itāliju ar nosacījumu, ka pēc gada šo vietu pārņems Nīderlande.

Abas valstis iepriekš ANO Ģenerālajā asamblejā balsojumā par Drošības padomes nepastāvīgās dalībvalsts vietu ieguva vienādu skaitu balsu un otrdien piedāvāja sadalīt divu gadu termiņu Drošības padomē.

Vienošanās paredz, ka Itālija ANO Drošības padomes nepastāvīgā dalībvalsts būs no 1.janvāra, bet 2018.gadā šo vietu pārņems Nīderlande.

Tāda situācija ir ļoti reta, lai gan iepriekš piedzīvota. Iepriekšējā reize, kad ANO Drošības padomes nepastāvīgās dalībvalsts divu gadu termiņš tika sadalīts, bija 1964.-1965. gadā, kad to izdarīja toreizējā Čehoslovākija un Malaizija.

Itālija saņēma 179 balsis ANO Ģenerālajā asamblejā, kurā ir 193 dalībvalstis.

Otrdien balsojumā Nīderlande un Itālija katra ieguva 95 balsis, ar ko ir krietni par maz uzvarai. Rezultātā abas valstis vienojās par kompromisu, piedāvājot sadalīt divu gadu termiņu.

Kazahstāna tika ievēlēta otrajā kārtā, savācot vairāk balsu nekā Taizeme.

Bolīvija, Etiopija un Zviedrija jau pirmajā balsojuma kārtā savāca nepieciešamās divas trešdaļas balsu Ģenerālajā asamblejā.

Šogad, ievērojot reģionu rotācijas principu, viena vieta bija atvēlēta Āfrikas valstīm, viena Āzijas un Klusā okeāna reģionam, viena Latīņamerikai un Karību jūras valstīm un divas Rietumeiropai vai citām valstīm.

Itālija, Nīderlande un Zviedrija sacentās par divām Rietumeiropai atvēlētajām vietām, bet Taizeme un Kazahstāna konkurēja par Āzijas un Klusā okeāna reģiona vietu.

Piecas ievēlētās valstis uz divu gadu termiņu dalību ANO Drošības padomē sāks nākamā gada 1.janvārī. kad pievienosies ANO Drošības padomes piecām pastāvīgajām dalībvalstīm - ASV, Francijai, Krievijai, Ķīnai un Lielbritānijai, kurām ir veto tiesības.

Drošības padomē ir arī desmit nepastāvīgās dalībvalstis. Angolas, Jaunzēlandes, Malaizijas, Spānijas, un Venecuēlas termiņš ir uz 2015. un 2016. gadu, bet Ēģiptes, Japānas, Senegālas, Ukrainas un Urugvajas - uz 2016. un 2017. gadu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu