Brazīlijas Senāts par prezidentes impīčmentu balsos pēc Olimpiādes

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Brazīlijas parlamenta augšpalātas - Senāta - deputāti par prezidentes Dilmas Rusefas atcelšanu no amata balsos dažas dienas pēc Riodežaneiro olimpisko spēļu noslēguma, paziņoja parlamenta augšpalātas senāta prezidents Renans Kaļeiruss.

Pēc galīgajām debatēm par šo jautājumu balsojums par Rusefas impīčmentu notiks 25.-27.augustā, žurnālistiem sacīja Kaļeiruss, kurš pārrauga Rusefas impīčmenta procesu parlamenta augšpalātā.

Olimpiskās spēles, kas Dienvidamerikā notiek pirmo reizi, norisināsies 5.-21. augustā.

Sākotnēji bija plānots, ka Senāta balsojums par Rusefas atcelšanu no amata notiks 16.augustā, vēlāk to pārcēla uz 22.augustu, bet arī šis datums tiks noraidīts, bažījoties, ka politiskais saspīlējums varētu sabojāt olimpisko spēļu gaisotni.

68 gadus vecā Rusefa 12.maijā ar Senāta balsojumu tika atstādināta no amata, lai viņu tiesātu impīčmenta prāvā saistībā ar apsūdzībām par budžeta noteikumu pārkāpšanu.

Lai Rusefu atceltu no prezidenta amata, nepieciešams divu trešdaļu senatoru atbalsts.

Rusefa atstādināta uz periodu līdz 180 dienām, kamēr notiek prāva, un viņas pilnvaras nodotas viceprezidentam Mišelam Temeram, kurš pārstāv centriski labējo Brazīlijas Demokrātiskās kustības partiju (PMDB) un tagad kļuvis par viņas ienaidnieku, izbeidzot Rusefas kreisās Strādnieku partijas 13 gadu varu.

Rusefa tiek vainota, ka ir nelikumīgi aizņēmusies naudu, lai palielinātu valsts izdevumus un slēptu recesijas smagumu no vēlētājiem, kad viņa 2014.gadā balotējās uz jaunu prezidentūras termiņu. Prezidente noraidījusi viņai izvirzītās apsūdzības un nodēvējusi visu šo lietu par sazvērestību.

Daudzi brazīlieši uzskata, ka Rusefa ir atbildīga arī par valsts ekonomisko situāciju un plašo korupcijas skandālu, kura centrā ir valsts naftas kompānija «Petrobras». Rusefa bija «Petrobras» valdes priekšsēdētāja no 2003.gada līdz 2010.gadam, kad šī krāpšana notikusi.

Brazīlija vēl pirms pāris gadiem bija viena no pasaules straujāk augošajām ekonomikām, bet tagad ieslīdējusi recesijā un valstī bez darba palikuši aptuveni 11 miljoni cilvēku.

Savus pretiniekus Rusefa apsūdz mēģinājumā īstenot labēju valsts apvērsumu, norādot, ka viņas veiktajiem līdzīgi grāmatvedības manevri ilgstoši ir bijusi ierasta prakse dažādās Brazīlijas valdībās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu