Krievijas un Turcijas ārlietu ministri tiekas pirmo reizi kopš attiecību uzlabošanās

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/LETA

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs un viņa Turcijas kolēģis Mevlits Čavušolu piektdien tikās pirmo reizi kopš attiecību uzlabošanās pēc Krievijas kara lidmašīnas notriekšanas pagājušajā gadā.

Lavrovs paziņoja, ka abas puses tikšanās laikā vēlējušās radīt pareizo noskaņu attiecību normalizēšanai.

Ministri tikās ekonomiskās sadarbības jautājumiem veltītā konferencē Sočos.

«Mēs varam runāt ar Krieviju par visiem jautājumiem, pozitīviem vai negatīviem, jo dialogs, kas tika pārtraukts, ir atsācies un mūsu attiecības sākušas atgriezties vecajās sliedēs,» pēc tikšanās norādīja Čavušolu.

Krievijas un Turcijas attiecības saasinājās pēc 24.novembra, kad Turcijas iznīcinātāji pie Turcijas-Sīrijas robežas notrieca Krievijas bumbvedēju «Su-24». Turcija paziņoja, ka Krievijas lidmašīna pārkāpusi tās gaisa telpu, bet Krievija to noliedza un uzstāja, ka tā bijusi Turcijas plānota provokācija. Ankara sākotnēji atteicās atvainoties par notikušo, savukārt Krievija ieviesa ekonomiskās sankcijas pret Turciju.

Tomēr pagājušajā nedēļā saspīlētās abu valstu attiecības sāka uzlaboties un Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans nosūtīja Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam atvainošanos bojāgājušā pilota ģimenei.

Maskava savukārt ceturtdien atcēla aizliegumu tūrisma firmām organizēt braucienus uz Turciju un fraktēt čarterreisus.

Čavušolu atklāja, ka Erdogans augustā varētu doties uz Sočiem, lai personiski tiktos ar Putinu.

Krievija un Turcija joprojām atbalsta pretējās puses Sīrijas konfliktā, bet Lavrovs sacīja, ka ar Čavušolu vienojušies atjaunot darba grupu cīņai pret terorismu un uzlabot kontaktus starp abu valstu bruņotajiem spēkiem.

«Es domāju, ka kontakti attīstīsies pa citiem kanāliem, tostarp starp abu valstu armijām, ņemot vērā mūsu gaisa spēku aktivitāti,» sacīja Lavrovs.

Viņš piebilda, ka abas puses var apspriest pat vissarežģītākos jautājumus, tostarp par to, kā nepieļaut Sīrijas teroristu organizāciju atbalstīšanu no Turcijas teritorijas.

Nesaskaņu laikā Putins apsūdzēja Erdoganu nelegālās naftas tirgošanā teroristu grupējumam «Islāma valsts» Sīrijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu