Junkers sola saglabāt kustības brīvību kā ES stūrakmeni

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers piektdien paziņojis, ka kustības brīvība paliks Eiropas Savienības (ES) stūrakmens.

«Es to nemainīšu, jo tā ir ES pamata brīvība,» Bratislavā, stāvot līdzās Slovākijas premjerministram Robertam Fico, paziņoja Junkers.

Slovākija piektdien pārņēma ES sešu mēnešu prezidentūru.

Junkers arī aicināja Lielbritānijas varasiestādes darīt zināmus savus nolūkus pēc 23.jūnija referenduma, kurā britu vēlētāji nobalsoja par izstāšanos no ES.

«Es vēlētos izteikties pilnīgi skaidri: nekādas sarunas pirms paziņojuma. Mums nav laika, ko tērēt,» sacīja Junkers, ar to domājot prasību Londonai oficiāli paziņot ES par savu nodomu izstāties no savienības.

Tomēr Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons otrdien ES līderiem sacīja, ka viņiem vajadzētu reformēt noteikumus par kustības brīvību, atklāja avots Kamerona birojā.

Avots sacīja, ka Kamerons ES līderiem pusdienu laikā Briselē sacījis, ka Lielbritānijai un ES būtu jāsaglabā pēc iespējas ciešākas ekonomiskās attiecības un, lai to panāktu, būtu jāreformē noteikumi par kustības brīvību.

Slovākija 16.septembrī gatavojas organizēt ES samitu bez Lielbritānijas, un Fico sacīja, ka viņi vēlas ļoti atklātas sarunas par Eiropas projekta nākotni.

Gaidāms, ka šajā samitā tiks diskutēts arī par migrācijas krīzi.

Sociāldemokrāts Fico, kurš martā tika iecelts premjerministra amatā uz trešo pilnvaru termiņu, iepriekš sacījis, ka islāmam nav vietas Slovākijā.

Fico iepriekšējā valdība ES Tiesā apstrīdēja ES plānu, kas paredz atbilstoši kvotu sistēmai sadalīt pa bloka dalībvalstīm 160 000 patvēruma pieprasītāju.

Pret imigrāciju izteikušies arī citu ES valstu līderi, tostarp Čehijas prezidents Milošs Zemans, Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns un Polijas valdošās partijas «Likums un taisnīgums» (PiS) līderis Jaroslavs Kačiņskis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu