Austrālijā notiek parlamenta vēlēšanas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: JASON REED / REUTERS

Austrālijā sestdien notiek parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas un sabiedriskās domas aptaujas norāda uz līdzīgu atbalstu abām lielajām partijām, bet vadošie mediji iestājušies par pašreizējo premjerministru Malkolmu Tērnbulu.

Laikraksta «The Sydney Morning Herald» šonedēļ veiktās sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka Tērnbula vadīto labēji centrisko Liberālo partiju un opozīcijas līdera Bila Šortena leiboristus atbalsta praktiski vienāds skaits respondentu. Arī citas aptaujas norāda uz ļoti līdzīgu atbalstu abiem galvenajiem politiskajiem spēkiem.

Tomēr 27% «The Sydney Morning Herald» aptaujāto bija gatavi balsot par «zaļajiem» vai kādu citu mazo partiju, vai neatkarīgajiem deputātiem, kas palielina iespēju, ka nākamajā parlamenta sasaukumā nevienam spēkam nebūs skaidri izteikta vairākuma.

Tērnbuls kampaņas laikā uzsvēra, ka šobrīd Austrālijai ir vajadzīga «spēcīga vairākuma valdība», ko var nodrošināt tikai koalīcija, bet alternatīva tam ir «haoss, nenoteiktība, disfunkcija, lielāks deficīts, lielāks parāds, augstāki nodokļi, mazāk investīciju, mazāk darbavietu».

«To piedāvā leiboristi un «zaļie», un neatkarīgie,» viņš piebilda.

Vēlēšanu kampaņā dominējuši ekonomiskie jautājumi, Lielbritānijas referendumam par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) pastiprinot bažas par spiedienu uz Austrālijas ekonomiku.

Bijušais arodbiedrību līderis Šortens kampaņas laikā solījis uzlabot veselības aprūpi un izglītības sistēmu, palielināt atjaunojamās enerģijas īpatsvaru un nodrošināt godīgāku nodokļu sistēmu.

Vairums vadošo Austrālijas mediju izvēlējušies atbalstīt pašreizējo premjerministru, mediju grupām «News Corp Australia» un «Fairfax Media» norādot uz nepieciešamību saglabāt stabilitāti.

Mediju magnātam Rūpertam Mērdokam piederošais laikraksts «The Australian» norādīja, ka Tērnbuls piedāvā «ceļu uz valsts ekonomiskajiem panākumiem», un šādu pozīciju pauda arī tabloīds «The Daily Telegraph».

«Premjerministrs ir parādījis izpratni, ka ir svarīgi stingri apvaldīt valsts tēriņus un piedāvāt palīdzību izaugsmei privātajā sektorā,» redakcijas slejā rakstīja «The Australian».

«Ņemot vērā izvēli starp sociāli progresīvā ekonomikas reformatora Tērnbula kunga vadītu koalīciju un Šortena vadītu Leiboristu partiju, ko atbalsta pret reformām noskaņotas arodbiedrības, mēs atbalstām Tērnbula valdības ievēlēšanu,» par premjerministru iestājās arī «Fairfax Media» piederošais laikraksts «Sydney Morning Herald».

Dalība vēlēšanās Austrālijā ir obligāta, un nedēļas vidū apmēram 2,2 miljoni no 15,6 miljoniem balsstiesīgo pilsoņu jau bija nodevuši savas balsis pirms vēlēšanām atvērtajos iecirkņos vai pa pastu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu