Putins paraksta likumus par Krievijas Nacionālās gvardes izveidi

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstījis likumu paketi, kas paredz izveidot Krievijas Nacionālo gvardi, kurai tiks nodotas Iekšlietu ministrijas Iekšējā karaspēka, Īpašo uzdevumu mobilās vienības (OMON), Īpašās ātrās reaģēšanas vienības (SOBR), kā arī Operatīvās reaģēšanas un aviācijas spēku īpašo uzdevumu centra (CSN) funkcijas. Par Nacionālās gvardes veidošanu Putins paziņoja aprīļa sākumā.

Saskaņā ar likumu Nacionālās gvardes karavīriem būs tiesības aizturēt pilsoņus, pārbaudīt dokumentus, aplenkt teritorijas, kur notiek masveida nekārtības, ārkārtējo situāciju gadījumā bloķēt automašīnu un gājēju kustību, izmantot pilsoņu automašīnas, lai nokļūtu incidentu vietā vai vajātu noziedzniekus, ieiet dzīvokļos, lietot spēku un ieročus.

Jaunais federālais dienests pārņems no Iekšlietu ministrijas pilnvaras ieroču apgrozības un privātās apsardzes uzraudzības jomā, kopā ar policiju uzraudzīs sabiedrisko kārtību, ārkārtējo situāciju režīma ievērošanu, piedalīsies terorisma un ekstrēmisma apkarošanā un Krievijas Federācijas teritoriālajā aizsardzībā.

Tā pienākumos ietilps arī svarīgu valsts objektu un īpašu kravu apsardzība un palīdzība Krievijas Federālā drošības dienesta (FSB) robežapsardzes struktūrām valsts robežas apsardzībā.

Likums gvardiem paredz arī tādas īpašas pilnvaras, kādas šobrīd ir FSB darbiniekiem, tai skaitā «tiesības lietot ieroci pūlī, lai novērstu terora aktu, atbrīvotu ķīlniekus, atvairītu grupveida vai bruņotu uzbrukumu svarīgiem valsts objektiem vai īpašām kravām, būvēm vai komunikācijām, ko apsargā Nacionālās gvardes spēki, kā arī pašas Nacionālās gvardes spēku objektiem».

Kā tobrīd skaidroja eksperti, Kremlis cenšas nostiprināt drošības struktūras, bažījoties, ka smagā ekonomiskā krīze var izraisīt nemierus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu