Maldivija aizliedz strādāt savā nozarē žurnālistiem, kas izraisīja valstī vienīgā laikraksta slēgšanu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/LETA

Tiesa Maldivijā ir noteikusi divu gadu darbības aizliegumu žurnālistiem, kuri izraisīja šajā valstī vienīgā laikraksta slēgšanu, strīdā par šā laikraksta īpašumtiesībām masveidā aizejot no tā un izveidojot neatkarīgu interneta izdevumu.

Civiltiesa svētdien nolēma, ka neviens bijušais grupas «Haveeru Media» darbinieks nākamos divus gadus nedrīkst strādāt nevienā medijā Maldivijā.

Laikraksta «Haveeru» personāls šā gada martā masveidā aizgāja no laikraksta, reaģējot uz tiesas lēmumu, ar kuru šā laikraksta dibinātājs Mohameds Zahirs Husains bija spiests atteikties no redakcionālas un administratīvas kontroles pār to.

«Haveeru» pēdējos gados bija ieņēmis neatkarīgāku nostāju, ar to izpelnoties varas iestāžu neapmierinātību.

Darbinieku masveidīgās aiziešanas dēļ «Haveeru» bija spiests pārtraukt gan drukātās, gan interneta versijas izdošanu.

Bijušie darbinieki izveidoja interneta izdevumu «Mihaaru», kuram pēc Civiltiesas svētdienas lēmuma draud slēgšana.

«Šis ir valsts agresijas akts pret neatkarīgiem un brīviem medijiem Maldivijā, un tas ir daļa no daudz plašākas valdības bezprecedenta vēršanās pret mediju brīvību,» paziņoja «Mihaaru» redaktora asistents Ali Naafizs.

Viņš sacīja, ka bijušie «Haveeru» darbinieki nolēmuši mest izaicinājumu tiesas lēmumam un turpināt strādāt «Mihaaru», kas iznāk angliski un Maldivijas vietējā dhivehi valodā. «Mihaaru» vietnei tomēr draud slēgšana, ja žurnālisti atteiksies apturēt darbu tajā.

Maldivijas prezidenta Abdullas Jamīna valdība tiek starptautiski kritizēta par vēršanos pret disidentiem un neatkarīgo presi šajā valstī, kas ir pazīstama kā dārgs tūrisma objekts.

Maldivijas Augstākā tiesa pagājušajā nedēļā paturēja spēkā 13 gadu cietumsodu, kas piespriests Maldivijas pirmajam demokrātiski ievēlētajam prezidentam Mohamedam Našīdam, kurš pašlaik dzīvo trimdā Lielbritānijā.

Našīds 2015.gadā tika atzīts par vainīgu terorisma apsūdzībā saistībā ar kāda tiesneša arestu 2012.gadā neilgi pirms Našīda gāšanas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu