Vien 300 metrus no kravas auto: aculiecinieks teroraktā vaino izglītības trūkumu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Franču basketbola treneris Gregorī Mauncers terorakta brīdī Nicā atradās vien 300-400 metru attālumā no cauri pūlim braucošā kravas auto.

«Esam nepietiekami stipri un pārāk maz uzmanības veltām izglītībai,» tā savas atziņas pēc ceturtdien notikušā terorakta Nicā paudis franču basketbola treneris Gregorī Muncers.

«Tas tiešām ir briesmīgi. Pilsētai dots sāpīgs trieciens. Šodien neviens neiet uz pludmali, nebauda sauli, visi vienkārši raud,» viņš piektdien sacījis Lietuvas izdevumam «15min.lt».

Kā pastāstījis Muncers, viņu pašu no kravas automašīnas, kas iebrauca cilvēku pūlī, nogalinot vismaz 84 cilvēkus un daudzus ievainojot, šķīruši 300-400 metri.

Foto: AFP/LETA

«Savām acīm redzēju tikai skrejošus un raudošus cilvēkus. Visi kliedza: «Uzbrukums, uzbrukums!«. Neviens skaidri nezināja, kas noticis, visi skrēja uz visām pusēm,» stāstījis treneris, kas pēc Bastīlijas dienas uguņošanas ar trim savas komandas spēlētājām gājis pa promenādi. «Visā pilsētā bija izcēlusies panika. Tas bija neiedomājami, vienubrīd nodomāju, ka jūtos kā kaut kur Jemenā.» Skriet metušies arī viņi četri.

«Tādos brīžos nešķiet svarīgi, kas tieši noticis, - tu vienkārši skrien, necenšoties pat atskatīties,» sacījis Muncers.

Viņaprāt, Nicā notikušais liecina, ka Francija nav spējusi pienācīgi operatīvi risināt problēmas pēc novembra uzbrukumiem Parīzē, lai arī valstī tika izsludināts ārkārtējais stāvoklis un pilsētās pastiprināti drošības pasākumi.

«Mēs esam nepietiekami stipri, tas arī viss. Turklāt pārāk maz uzmanības veltām izglītībai. Un neizglītoti cilvēki meklē savu vietu citur,» viņš spriedis, runājot par Francijas pilsoņiem, kas dodas uz Sīriju vai Irāku cīnīties islāmistu pusē.

«Francijā ir viss kas - gan katoļi, gan musulmaņi. Savādi. Sajūta tāda, it kā norisinātos karš. Pirms mēneša sākās Eiropas futbola čempionāts, un viss bija labi. Sabrauca milzums ļaužu no visas pasaules. Bet tagad... Es kaut ko nesaprotu. Uzbrukums Nicā bija citāds nekā iepriekšējie incidenti. Uz Nicu svinēt Bastīlijas dienu ik gadus sabrauc daudz francūžu. Es arī braucu katru gadu,» stāstījis treneris.

Foto: AFP/LETA

Viņš atcerējies, ka pirms mēneša, būdams Nicā, stāvējis tieši tai vietā, kur ceturtdienas vakarā kravas mašīna iebrauca cilvēku pūlī.

«Man ap sirdi ir ļoti skumji un briesmīgi. Gājuši bojā bērni, ģimenes. Tikai ģimenes. Viņiem nav svarīgi, kur uzbrukt - lidostā, promenādē, koncertzālē,» sacījis Muncers.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu