Kā nekļūt par apsmieklu un neiekulties ķezā atvaļinājumā ārvalstīs?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sintija Zandersone / LETA

Kļūdas, kuras pieļauj tūristi Rīgā ļauj mācīties arī mūsu vietējiem iedzīvotājiem, lai zinātu, ko pašiem darīt, lai nesabojātu brīvdienas citās valstīs. Rīgas pašvaldības policijas Centra pārvaldes Tūrisma nodaļa ir sagatavojusi ieteikumus, kas jāņem vērā, atpūšoties ārvalstīs.

Sargi savas mantas. Gandrīz jebkurā pilsētā, kas ir populārs tūristu galamērķis, uzdarbojas kabatzagļi. Turklāt tieši tūristus kabatzagļiem patīk apzagt, jo tie nereti nepārzina vietējos likumus un arī nemaz nevēlas tērēt laiku policijas apmeklēšanai. Ja tomēr esat kļuvis par zagļa upuri, tad noteikti sazinieties ar vietējo policiju un ziņojiet par notikušo. Tāpat atbalstu varēsiet saņemt vietējā Latvijas vēstniecībā.

Centieties neuzglabāt lielu daudzumu skaidras naudas un pēc iespējas norēķinieties ar maksājumu karti. Šādā veidā varat sevi pasargāt no zagļa, jo ļaundari bieži vien savu upuri iepriekš novēro. Ja zaglis redzēs daudz naudas, tad viņam būs kārdinājums tūristu apzagt.

Pabrīdiniet savu banku par ceļojumu. Kredītkaršu datu izkrāpšana ir populāra visā pasaulē, tādēļ bankas pievērš uzmanību aizdomīgiem darījumiem. Ja maksājumu karte visu laiku izmantota Latvijā, bet tad vienu dienu pēkšņi tā tiek izmantota, piemēram, ASV, var gadīties, ka karte drošības apsvērumu dēļ tiek bloķēta. Tādā veidā bankas cenšas pasargāt savus klientus, taču,

ja bankas darbinieki nav informēti, ka būsiet ārvalstīs, tad var sanākt, ka pēkšņi paliekat bez naudas.

Savukārt, ja ārvalstīs plānots tērēt lielas summas, pārliecinieties, ka ir uzstādīts attiecīgs dienas limits, lai nesanāk, ka nevarat norēķināties par kādu preci pārsniegta limita dēļ.

Pievērsiet uzmanību bankas karšu lasītājiem. Kad norēķināties ar karti veikalā, restorānā, naktsklubā vai kādā citā vietā, pārliecinieties, ka terminālī ievadīta pareiza summa, jo reizēm tūristus mēģina apkrāpt tieši šādā veidā. Savukārt, ja izmantojat bankomātu, tad pārliecinieties, ka tam nav pievienotas nekādas papildierīces jeb skimmeri, kurus krāpnieki mēdz izmantot, lai nolasītu svešu karšu datus. Tos var viegli konstatēt nedaudz pakustinot vietu, kur ievieto karti vai tastatūras plāksni – ja kāda no detaļām ir vaļīga vai nokrīt, tad jūs neesat salauzis bankomātu, bet gan atklājis kiberkrāpnieku uzstādītu ierīci.

Neizziņojiet sociālajos tīklos, ka esat devies uz ārvalstīm. Kamēr esat ārpus mājas, ir jādomā par drošību arī mājās. Ja ir labas attiecības ar kaimiņiem, tad varat pabrīdināt viņus, lai pievērš uzmanību jūsu dzīvoklim. Šādā gadījumā kaimiņi zinās, ka neesat mājās, un, ja manīs kādu aktivitāti, uzreiz varēs ziņot policijai. Savukārt, ja šo informāciju izplatīsiet pārāk publiski, tad

dzīvesvietu var apciemot kramplauži, kuri reizēm upurus mēdz meklēt tieši ar sociālo tīklu starpniecību.

Rūpīgi izvēlieties taksometrus. Ja izmantojat taksometru pakalpojumus, tad vienmēr izsauciet tos caur centrāli, nevis kāpiet pirmajā taksometrā, ko ieraugāt uz ielas. Tāpat izmantojiet tikai labi marķētus taksometrus un vienmēr pirms brauciena pārliecinieties par braukšanas tarifu. Savukārt pēc brauciena pieprasiet darījumu apliecinošu dokumentu (čeku).

Apmeklējot naktsklubus un bārus, izvairieties no konsumācijas. Tūristu izklaides vietās nereti mēdz parādīties izskatīgas meitenes vai puiši, kuri iepazīstas ar tūristiem un aicina kopā iedzert kādu dzērienu. Ļoti bieži šo cilvēku mērķis ir panākt, ka tūrists iztērē pēc iespējas vairāk naudas attiecīgajā izklaides vietā. Pasūtot ēdienus vai dzērienus vienmēr pārliecinieties, ka esat skaidri norādījis, ko pasūtat, kā arī pārliecinieties par dzēriena cenu.

Ja jums atnes kaut ko, ko neesat pasūtījis, tad atsakāties no tā.

Savukārt, ja dzērienus vēlas tikko iepazīts «draugs», tad pārliecinieties, ka viņš pats par tiem maksās un informējiet par to arī viesmīli vai bārmeni.

Respektējiet vietējos likumus. Pirms dodaties ceļojumā veiciet nelielu izpēti par apmeklējamās valsts vietējiem likumiem un paražām, lai nesanāk iekulties nepatikšanās. Piemēram, ir valstis, kurās pie stūres drīkst sēsties tikai tad, ja izelpā ir 0,00 promiles alkohola (Latvijā jaunajiem autovadītājiem limits ir 0,2 promiles, bet autovadītājiem ar vismaz divu gadu stāžu – 0,5 promiles). Tāpat, ja tomēr nonākat saskarsmē ar citas valsts likuma sargiem, esiet pieklājīgi un atsaucīgi.

Rūpīgi izvērtējiet pirms iepērkaties pie ielu tirgotājiem. Daudzās valstīs populāra ir tirdzniecības uz ielām, taču nereti gadās, ka ielu tirgotāji pārdod viltotas zīmolu preces, kā arī cenšas citādos veidos apkrāpt tūristus. Tāpat kritiski vērtējiet ubagus –

labdarība ir nepieciešama, taču reizēm zem ubagu maskas mēdz slēpties ļaundari.

Nevediet mājās priekšmetus, kurus valstī nedrīkst ievest. Ir virkne dažādu preču, kuras nedrīkst izvest no valsts vai ievest Latvijā, tādēļ pirms nolemjat iegādāties eksotisku suvenīru, pārliecinieties, ka legāli drīkstēsiet to nogādāt mājās. Dažādi ierobežojumi pastāv attiecībā uz kažokādām, kultūras priekšmetiem, zālēm, ķīmiskām vielām, kā arī priekšmetiem, kurus var izmantot miesas bojājumu nodarīšanai un daudziem priekšmetiem. Vairāk informācijas par šiem priekšmetiem var iegūt Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā.

Uzvedieties rātni un atpūtieties ar mēru. Tāpat atcerieties, ka likuma sargiem visbiežāk problēmas sagādā tūristi, kas vēlas izbaudīt asas izjūtas un vienā vakarā nolemj nodegustēt visus vietējos alkoholiskos dzērienus vai arī vienkārši nemāk atpūsties ar mēru. Šādos gadījumos tūristi bieži nonāk konfliktā ar likumu, un nakti var nākties pavadīt policijā. Tāpat arī nedrīkst lietot narkotikas vai citas apreibinošās vielas. Starp citu, ir valstis, kurās par narkotiku lietošanu var draudēt pat vairāku gadu cietumsods, tādēļ pārāk liederīga atpūta var beigties ar dzīvi svešas valsts cietumā. Tāpat,

ja esi pārmērīgi lietojis apreibinošās vielas, vari kļūt par upuri zagļiem.

Vēl Rīgā tūristi bieži mēdz nokārtot dabiskās vajadzības tam neparedzētās vietās vai atkailināties pūļa vidū. Latvijā par šādiem tūristiem vietējie iedzīvotāji smejas – Jūs taču negribat citā valstī kļūt par šādu tūristu, vai ne?

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu