Grieķija pazemina vēlētāju vecuma cenzu līdz 17 gadiem

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Grieķijas likumdevēji ceturtdien apstiprinājuši labojumus vēlēšanu likumā, pazeminot līdz 17 gadiem vecumu, no kura tās pilsoņi var balsot, un atceļot 50 vietu bonusu uzvarējušajai partijai.

Jaunais vecuma slieksnis stāsies spēkā jau nākamajās vēlēšanās, bet vietu bonuss uzvarējušajai partijai tiks atcelts tikai aiznākamajās vēlēšanās.

Šāds lēmums pieņemts, jo premjerministra Alekša Cipra kreisā spārna valdība ceturtdien nespēja parlamentā savākt nepieciešamo divu trešdaļu balsu, lai uzreiz atceltu šo 50 vietu bonusu.

Taču vecuma sliekšņa pazemināšana neprasīja kvalificēto vairākumu.

Par izmaiņām vēlēšanu likumā balsoja 178 likumdevēji, pret balsoja 86, bet 16 atturējās.

Kritiķi uzskata, ka papildu vietu bonusa likvidēšana apgrūtinās iespējas vienai partijai iegūt valdības veidošanai nepieciešamo vairākumu un tas var izraisīt politisko nestabilitāti.

Pat esot spēkā šim bonusam, 2012.gadā bija nepieciešamas papildu vēlēšanas, lai izveidotu valdību, iegrūžot valsti mēnešiem ilgā politiskā neskaidrībā.

Pagājušās vēlēšanas Grieķijā notika septembrī, un nākamās plānotas 2019.gadā.

Cipra valdība balstās uz pavisam nelielu vairākumu parlamentā, un tiek uzskatīts, ka viņam, visticamāk, neizdosies nostrādāt visu četru gadu termiņu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu