Vācija pēc Trampa izteikumiem sola uzticību sabiedrotajiem

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pēc ASV republikāņu kandidāta Donalda Trampa izteikumiem par iespējamo atteikšanos no saistībām automātiski aizsargāt ikvienu NATO dalībvalsti Vācija piektdien uzsvērusi, ka tā turēs savus solījumus sabiedrotajiem.

«Vācijas valdība ir fundamentāli uzticīga NATO līguma piektajam pantam. Tā ir galvenā solidaritātes apņemšanās aliansē,» atbildot uz žurnālistu jautājumiem par Trampa izteikumiem, uzsvēra kancleres Angelas Merkeles pārstāvis Štefens Zeiberts.

«Kolektīvā aizsardzība saskaņā ar piekto pantu ir un paliks galvenais NATO uzdevums,» norādīja Zeiberts, piebilstot, ka tas vēlreiz tika apstiprināts šomēnes Varšavā notikušajā alianses samitā.

NATO Vašingtonas līguma 5.pants paredz, ka uzbrukums vienai dalībvalstij vienlaikus ir uzbrukums visām pārējām alianses dalībvalstīm.

Kā ziņots, šajā intervijā uz jautājumu, vai ASV sniegs palīdzību Baltijas valstīm Krievijas uzbrukuma gadījumā, Tramps atbildēja, ka tas būs atkarīgs no tā, vai šīs valstis «ir izpildījušas savas saistības pret mums.» Tiesa gan, viņš tūlīt piebilda: «Ja tās pilda savas saistības, tad atbilde ir - jā.»

Trampa izteikumi izraisījuši asu kritiku no ASV ārpolitikas un drošības ekspertu puses.

Arī ASV valsts sekretārs Džons Kerijs ceturtdien atkārtoti apliecināja, ka Vašingtona saglabās savu uzticību sabiedrotajiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu