Minhenes iepirkšanās centra šāvējs izdarījis pašnāvību; uzbrukuma motīvi nav skaidri

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Apšaudi iepirkšanās centrā Minhenē, kurā tika nogalināti deviņi cilvēki, sarīkojis 18 gadus vecs Vācijas un Irānas dubultpilsonis, kurš izdarījis pašnāvību un kura motīvi nav zināmi, sestdien paziņoja Vācijas policija. Minhenes policijas priekšnieks Hubertuss Andrē žurnālistiem sacīja, ka šāvējs dzīvojis Minhenē.

«Motīvi vai izskaidrojums šim noziegumam ir pilnīgi neskaidri,» viņš piebilda.

Uzbrucējis vispirms atklāja uguni pie restorāna «MacDonald's», bet pēc tam iegāja līdzās esošajā iepirkšanās centrā «Olympia», kur turpināja šaut. Pavisam viņš nogalinājis deviņus un ievainojis 27 cilvēkus. 10 no cietušajiem ir smagā stāvoklī, bet kritisks dzīvības apdraudējums ir kādam 10 gadus vecam zēnam, kuram lode trāpījusi galvā.

Policijas patruļa uz šāvēju atklājusi uguni un viņu ievainojusi, bet viņš aizbēdzis.

Pirms tam paša uzbrucēja sarīkotajā apšaudē nogalinātas divas meitenes un seši jaunieši, bet vecākais upuris ir kāda 45 gadus veca sieviete. Trīs no nogalinātajiem bija 14 gadus veci, divi - 15 gadus veci, bet pa vienam upurim bijuši 17, 19 un 20 gadi.

Laikraksts «Bild», atsaucoties uz izmeklēšanai tuviem avotiem, ziņo, ka jaunietis, kurš Minhenē sarīkoja apšaudi un vēlāk izdarīja pašnāvību, faktiski ir uzaudzis Vācijā, jo viņa vecāki uz šo valsti pārcēlušies jau 90. gados. Tāpat esot zināms, ka šāvējam savulaik bijušas problēmas skolā un viņš esot aizrāvies ar datorspēlēm. Minhenē viņš ir dzimis un dzīvojis tur kopā ar vecākiem. Daži Vācijas mediji ziņo, ka policija jaunieša mājās šorīt veikusi kratīšanu un izņēmusi vairākas lietas. Šo informāciju pašlaik ir apstiprinājusi arī policija, kas paziņojusi, ka

jaunietis bijis depresīvs un ar viņu strādājis psihiatrs.

Nekādas atvadu vēstules vai arī norādes, ka jaunietis būtu aizrāvies ar radikālo islāmismu, viņa dzīvesvietā nav atrastas. Toties viņa mājās uzieti avīžu izgriezumi par dažādām masu slepkavībām. Jaunieša mantās atrasta arī grāmata «Warum die Schüler toten» [«Kādēļ skolēni nogalina»]. Ir noprotams, ka viņam par šādām lietām bijusi pastiprināta interese.

Ziedi pie Minhenes tirdzniecības centra "Olympia"
Ziedi pie Minhenes tirdzniecības centra "Olympia" Foto: Reuters/Scanpix

Vēlā sestdienas vakarā jau kādu laiku pēc traģiskās apšaudes apmēram kilometru no lielveikala tika atrasts vīrietis, kurš izdarījis pašnāvību, un policija uzskatīja, ka tas ir šāvējs.

Policijai nav ziņu, ka viņš agrāk būtu izdarījis kādu likumpārkāpumu.

Vīrietis bija ģērbies melnā T-kreklā un viņam bija sarkana mugursoma, kas pārbaudīta ar speciāla robota palīdzību. Vēlāk preses konferencē Bavārijas Iekšlietu ministrs paziņoja, ka

somā bijuši diezgan ievērojami munīcijas krājumi - 300 patronas.

Divi citi vīrieši, kas pameta apšaudes vietu automašīnā un sākotnēji tika turēti aizdomās kā šāvēja līdzzinātāji, vēlāk tika aizturēti. Policija noskaidroja, ka šie cilvēki ar notikušo nav saistīti.

Bavārijas radio vēsta, ka Vācijas policija pašlaik pārbauda neoficiālu notikušā versiju, kas balstās uz 18 gadus vecā jaunieša ierakstiem sociālajā tīklā Facebook. Tie varētu liecināt par šāvēja mēģinājumiem uzaicināt uz McDonald's restorānu savus klases biedrus. Traģiskā apšaude, kā jau ziņots, sākās tieši šajā ēstuvē un lielākā daļa bojā gājušo bija gados jauni cilvēki.

Vērienīgās šāvēja meklēšanas operācijas laikā Minhenē tika apturēta metro darbība, pārtraukta autobusu satiksme un slēgta centrālā dzelzceļa stacija. Taksometru vadītājiem bija ieteikts neuzņemt pasažierus pilsētas centrā, jo pastāvēja bažas, ka arī uzbrucējs varētu izmantot šo transporta veidu. Uzņēmums «Deutsche Bahn» bija sagatavojis speciālus vilcienus, kur pārnakšņot ārzemniekiem, kas nevarēja pamest pilsētu.

Meklēšanas operācijā bija iesaistīti ap 2300 policistu, kā arī 42 speciālo uzdevumu vienības «Cobra» darbinieki, kas Minhenē bija ieradušies no Austrijas.

Šorīt ap pulksten 4.00 rītā sabiedriskā transporta satiksme Minhenē ir atjaunota, taču kādu laiku vēl paliks slēgta metro stacija pie iepirkšanās centra «Olympia». «Deutsche Bahn» ziņo, ka arī vilcienu satiksme ir atjaunota, taču daži reisi varētu kavēties.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu