Minhenes šāvējs slaktiņam gatavojās gadu

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Uzbrucējs, kurš iepirkšanas centrā Minhenē nošāva deviņus cilvēkus, slaktiņu plānojis veselu gadu, taču upurus izvēlējies nejauši, svētdien paziņoja Vācijas policija. «Viņš gatavojās gadu,» preses konferencē Minhenē teica Bavārijas federālās zemes kriminālpolicijas priekšnieks Roberts Heimbergers.

Prokuratūras pārstāvis Tomass Šteinkrauss - Kohs šajā pašā preses konferencē sacīja, ka uzbrucējs, kurš ir identificēts kā 18 gadus vecais Vācijas un Irānas dubultpilsonis Dāvids Ali Somboli, upurus izvēlējies nejauši.

«Upurus viņš neizvēlējās apzināti,» sacīja Šteinkrauss - Kohs.

Viņš arī teica, ka šāvējs divus mēnešus ārstējies psihiatriskajā klīnikā, bet pēc tam psihiatra palīdzību saņēmis ambulatori. Uzbrucējam sagādājušas problēmas kontaktēšanās ar citiem cilvēkiem.

Heimbergers preses konferencē arī pastāstīja, ka Somboli bija devies uz skolu Bādenes - Virtembergas federālās zemes Vinnendenes pilsētā, kur pirms septiņiem gadiem tika nošauti 12 cilvēki, un fotografējis nozieguma vietu. 17 gadus vecais Tims Krečmers 2009.gada 11.martā Vinnendenē ar tēvam piederošu pistoli nošāva 12 cilvēkus Albertvilles reālskolā, bēgot nošāva vēl trīs cilvēkus un vēlāk pats nošāvās.

Heimbergers arī teica, ka Somboli spēlējis videospēles, kurās spēlētājam iedomāti jānogalina cilvēki, tostarp spēli «Counter-Strike: Source». Viņš arī savā datorā ielādējis norvēģu masu slepkavas Andresa Bēringa - Breivīka manifestu.

Pēc visa spriežot, pusautomātisko pistoli «Glock 17», kuru viņš izmantoja slaktiņā, Somboli nelegāli iegādājies internetā, piebilda Heimbergers.

Jau ziņots, ka piektdienas vakarā 18 gadus vecais Vācijas un Irānas dubultpilsonis Dāvids Ali Somboli Minhenes iepirkšanas centrā «Olympia» nošāva deviņus un ievainoja 35 cilvēkus, bet pēc tam izdarīja pašnāvību. Seši no deviņiem nogalinātajiem nebija etniskie vācieši, un seši upuri bija nepilngadīgi - trīs no viņiem bija 14, divi - 15, bet viens - 17 gadus vecs. Vācijas policija paziņojusi, ka nav informācijas par šāvēja saistību ar islāmistu ekstrēmistiem, taču viņš bijis psihiski nestabils, apsēsts ar grāmatām un rakstiem par maniakiem un masu slepkavībām, un, acīmredzot, iedvesmojies no norvēģu masu slepkavas Andersa Bēringa-Breivīka.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu