Ziņojums: Turcijas dumpinieki saziņai izmantojuši «WhatsApp»

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Turcijas militārā apvērsuma organizētāji saziņai izmantojuši viedtālruņu komunikācijas lietotni «WhatsApp», noskaidrojis starptautiskais pētnieciskās žurnālistikas centrs «Bellingcat».

Lietotnē «WhatsApp» izveidotajā grupā bijušas augsta ranga militārpersonas - pamatā sauszemes karaspēka pārstāvji -, arī divi brigadieri un 11 pulkveži.

Tā ir bijusi apvērsuma koordinācijas grupa un pamatā atradusies Stambulā un Sakarjā. Pēc visa spriežot, bijušas arī citas koordinācijas grupas, kas saskaņojušas darbības citos Turcijas reģionos.

«Tāpēc ir svarīgi atcerēties, ka tas ir tikai dažu dumpinieku saziņas fragments, nevis pilna aina,» teikts «Bellingcat» ziņojumā.

Dumpī piedalījušies pieci pulki, un vismaz trīs no tiem bijuši NATO korpusa sastāvā. Sarakstē pieprasīts atbalsts no gaisa, piedāvāts arī dot triecienu pa Bosfora tiltu.

Daži «WhatsApp» grupas dalībnieki iekļauti kontaktu sarakstā telefonā, no kura «Bellingcat» saņēmis šo saraksti. Līdz ar to eksperti uzzinājuši dumpinieku vārdus un dienesta pakāpes.

Kā liecina saziņa lietotnē, dumpinieki grasījušies vienlaikus sagrābt daudzus objektus, arī Bosfora tiltu un Stambulas Taksima laukumu, starptautiskās lidostas, Stambulas policijas galveno mītni, fondu biržu, Turcijas televīziju un radio.

15. un 16.jūlijā Turcijā notika militārā apvērsuma mēģinājums, kas cieta neveiksmi. Kaut arī puča gaitā dumpinieki Ankarā, Stambulā un citās pilsētās sagrāba vairākus stratēģiski svarīgus objektus, varu valstī izdevās noturēt līdzšinējam prezidentam un valdībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu