Pērtiķi Taizemē «sabotē» referendumu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

Simt satrakojušies pērtiķi, saplēšot vēlētāju sarakstus, «sabotējuši» referendumu, kuru Taizemes hunta uzskata par atrisinājumu valsts politiskajai krīzei.

Pērtiķu plosīšanās notikusi tikai dažas dienas pēc tam, kad policija divas astoņgadīgas meitenes apsūdzēja vēlētāju sarakstu noplēšanā citā valsts daļā, izraisot vispārēju sašutumu.

7.augustā Taizemē notiks referendums par jaunas konstitūcijas pieņemšanu, ar ko hunta cer izbeigt politiskās problēmas valstī.

Pirmdien amatpersonām Taizemes ziemeļu provincē Phičitā nācās piespraust jaunus vēlētāju sarakstus, jo vecos sadriskāja apmēram simt makaki.

«Tie ir nepaklausīgi dzīvnieki, tāpēc norāva [sarakstus],» aģentūrai AFP atzina provinces vēlēšanu komitejas direktors Prajūns Čakpačarakuls.

Drīz vien sociālajos tīklos sākās uzjautrināšanās par notikušo. Daži jokoja, ka pērtiķus uzsūtījis bijušais premjers Taksins Šinavatra, kurš ir huntas pretinieks. Viņš Taizemes premjera amatā atradās no 2001. līdz 2006.gadam.

Vietnē «Facebook» tika publicēta karikatūra, kurā Šinavatra attēlots, barojot pērtiķus, kuri tikmēr plēš vēlētāju sarakstus.

Taizemē par jaunās konstitūcijas projekta kritizēšanu draud līdz pat desmit gadiem ilgs cietumsods. Tādēļ referendums nav uzskatāms par demokrātisku, norāda cilvēktiesību aizstāvju organizācijas.

Daudzi aktīvisti referendumu uzskata par mēģinājumu stiprināt militārpersonu varu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu