Stērdžena paziņo par gatavošanos iespējamai Skotijas neatkarībai

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Skotijas premjerministre Nikola Stērdžena paziņojusi, ka sāks sagatavošanas darbus iespējamai Skotijas neatkarībai no Lielbritānijas pēc tās referendumā paustās vēlmes izstāties no Eiropas Savienības (ES).

Stērdžena atklāja, ka jāsaglabā iespēja rīkot jaunu Skotijas neatkarības referendumu un tā rīkošana būs atkarīga no Lielbritānijas turpmākajām attiecībām ar ES un tā, cik tās nāks par labu Skotijai.

«Ja mēs konstatēsim, ka mūsu intereses nevar tikt aizsargātas Lielbritānijas kontekstā, neatkarībai jābūt vienai no tām iespējām, kuru Skotijai ir tiesības apsvērt,» viņa norādīja savā uzrunā.

«Tādēļ mēs spersim sagatavošanas soļus, lai nodrošinātu, lai šī ir atklāta iespēja Skotijas parlamentam, ja Skotijas parlaments uzskatīs to par nepieciešamu,» piebilda Skotijas līdere.

Stērdžena neatklāja, kādi tieši sagatavošanas darbi tiks veikti, bet uzsvēra, ka «Brexit» bezprecedenta raksturs nozīmē, ka ir jāapsver visas iespējas turpmākām attiecībām ar ES un Lielbritāniju.

Jau vēstīts, ka 23.jūnija referendumā piedalījās 72% Lielbritānijas vēlētāju un 52% no viņiem atbalstīja izstāšanos no ES.

Skotijā, kur vēlētāju aktivitāte bija 67%, 62% aktīvo vēlētāju nobalsoja par Lielbritānijas palikšanu ES.

Skotijā 2014.gada septembrī jau tika rīkots referendums par neatkarību, un toreiz tika nobalsots par palikšanu Lielbritānijas sastāvā, kur Skotija ir trīs gadsimtus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu