Zikas vīruss nokļuvis Eiropā. Dzimis pirmais inficētais bērniņš

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kādai ar Zikas vīrusu inficētai sievietei Spānijā piedzimis bērns ar vīrusinfekcijai raksturīgo mazo galvu, ko medicīniski dēvē par mikrocefāliju. Šis tiek uzskatīts par pirmo «Zikas mazuli», kas dzimis Eiropā. Mediķi jau maijā bija atklājuši, ka auglim piemīt šī kaite, tomēr vecāki izvēlējās paturēt bērnu. Jaundzimušā mamma savulaik bijusi ceļojumā Latīņamerikā.

Jaundzimušais pasaulē nācis pie Barselonas, Vall d'Hebronas slimnīcā. Mediķi komentē bērna veselības stāvokli kā normālu un stabilu. Mazulis dzimis ar ķeizargriezienu pēc 40. grūtniecības nedēļas.

Mediķi atzīst, ka bērns tiek pastāvīgi uzraudzīts, piebilstot, ka vecāki bija «ļoti satraukti» par to, kā noritēs bērna nākšana pasaulē un kāda būs viņa veselība.

Šis tiek uzskatīts par pirmo «Zikas mazuli» Eiropā. Pagājušajā mēnesī reģistrēta arī kāda grūtniece Slovēnijā, taču, uzzinot diagnozi, sieviete izlēma veikt abortu.

Spānijā ir reģistrēti 190 Zikas infekcijas gadījumi, tā liecina Veselības ministrijas dati. No tiem 189 gadījumos infekcija iegūta, esot ārzemēs, bet vienā gadījumā - seksuālā ceļā.

Spānijas Veselības ministrija atklāj, ka jaunā māte vīrusu ieguvusi ceļojumā uz ārzemēm - Latīņamerikā, taču neprecizēja, kurā valstī.

Saskaņā ar zinātnes žurnālā «Nature Microbiology» vēstīto, šis vīruss skars aptuveni 93,4 miljonus cilvēku, tai skaitā apmēram 1,65 miljonus grūtnieču. Šogad Pasaules Veselības organizācija skaidro, ka Zikas vīruss ir jāuztver kā ārkārtas situācija pasaules veselībā, jo pastāv risks, ka būs daudz inficētu bērnu.

Kaut Zikas infekcija lielākoties ir nemanāma un lielākajai daļai pieaugušo nav nekādu simptomu, tomēr bērniem tas ir smagāk - ir bērni, kas nomirst, un ir bērni, kas izdzīvo, tomēr tiem ir risks saskarties ar intelektuālo invaliditāti un attīstības aizkavēšanos.

Zikas vīruss pirmoreiz tika konstatēts 1947.gadā Āfrikā, bet tika uzskatīts par relatīvi vieglu slimību,

līdz pērn tika paziņots par tā pašreizējo uzliesmojumu Latīņamerikā. Kolumbijā ir otrs lielākais ar Zikas vīrusu inficēto skaits pasaulē pēc Brazīlijas.

Zikas vīrusu pārnēsā aedes ģints odi. Lielākoties tas nav bīstams dzīvībai, tomēr aizvien biežāk ar to saistāmi gadījumi, kad Latīņamerikā, īpaši Brazīlijā, piedzimuši bērni ar pārmērīgi mazu galvu un smadzenēm.

Pret Zikas vīrusu līdz šim nav izstrādāta vakcīna vai zāles.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu