EK noraida Erdogana pārmetumus par bēgļu vienošanās nepildīšanu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Savienība (ES) pilda savas saistības, ko paredz ar Turciju noslēgtā vienošanās par nelegālās imigrācijas ierobežošanu, paziņojusi Eiropas Komisija (EK), noraidot Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdoana pausto kritiku.

«ES ievēro tās saistības, un norādījumi par pretējo nav patiesi,» uzsvēra EK preses pārstāvis Margaritis Shins, piebilstot, ka bloks jau piešķīris 740 miljonus eiro Turcijā nokļuvušajiem bēgļiem.

Viņš norādīja, ka līdz mēneša beigām šis summa pieaugs līdz 2,1 miljardam eiro. Kopā ES Turcijai solījusi piešķirt trīs miljardus eiro. Finansējums ir domāts «bēgļiem un tos uzņēmušajai sabiedrībai, ne Turcijai un valdībai», paziņoja Shins.

EK sagaida, ka sadarbība ar Turciju bēgļu un migrācijas jomā turpināsies, viņš piebilda.

Kā ziņots, Erdogans pirmdien paziņoja, ka ES nepilda ar Ankaru panākto vienošanos un nav izmaksājusi solīto finansējumu.

ES Turcijai solījusi trīs miljardus dolāru, bet līdz šim nodrošinājusi summu, kas ir līdzvērtīga vienam līdz diviem miljoniem dolāru, sacīja prezidents.

«[Eiropas] valdības nav godīgas,» vācu telekanālam ARD sūrojās Erdogans. «Šobrīd Turcijā ir trīs miljoni sīriešu vai cilvēku no Irākas. ES šajā jautājumā nav turējusi savus solījumus.»

Bēgļi Turcijai izmaksājuši 12 miljardus dolāru, norādīja Erdogans.

Saskaņā ar Briseles un Ankaras martā panākto vienošanos Grieķija var nosūtīt atpakaļ uz Turciju visus nelegālos imigrantus, kas, sākot ar 20.martu, ierodas tai piederošajās salās, šķērsojot Egejas jūru. Vienošanās arī paredz, ka ES uzņems vienu Sīrijas bēgli no Turcijas teritorijas apmaiņā pret katru sīrieti, ko Ankara uzņems atpakaļ no Grieķijas.

Saskaņā ar vienošanos ES piekritusi arī paātrināt iepriekš apsolīto trīs miljardu eiro piešķiršanu Turcijā esošo bēgļu apgādei un uzturēšanai. Vienlaikus apsolīts līdz 2018.gada beigām savākt papildus vēl līdz trim miljardiem eiro, taču šī summa nonāks Ankaras rokās tikai tad, ja pirmie trīs miljardi būs iztērēti.

ES piekritusi arī paātrināt bezvīzu režīma ieviešanu Turcijas pilsoņiem un aktivizēt sarunas par Turcijas iestāšanos blokā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu