Malāvi «hiēna» - nevainības laupītājs arestēts par mazu bērnu seksuālu izmantošanu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

HIV pozitīvais Malāvi iedzīvotājs, kurš publiski lepojies ar savu darbu - seksu ar nevainīgām nepilngadīgām meitenēm, - nu ir arestēts. Viņš atzinis, ka, pieņemot darba piedāvājumus, saviem klientiem netika atklājis, ka ir HIV pozitīvs.

Malāvi prezidents Peters Mutharika sacīja, ka policijai vajadzēs izpētīt visus gadījumus, par kuriem Eriks Aniva ir atzinies. Mutharika norādīja, ka ir jāizbeidz šī briesmīgā, apkaunojošā tradīcija un jāveicina sabiedrībā pozitīva attieksme pret bērniem, norādot, ka savā zemē tādas paražas neatbalstīs.

Ēriks Aniva ir viens no vīriešiem, kurus Malāvi vietējie iedzīvotāji dēvē par «hiēnām»

Cilšu vecajie un ģimenes viņam maksā 3,5 līdz 6 eiro par to, lai viņš stātos dzimumsakaros ar mazām meitenēm, pubertātei sākoties, laupot viņām nevainību. Paražas paredz, ka meitenēm seksuālās attiecībās jāstājas pēc pirmajām menstruācijām. Un šim nolūkam tiek nolīgti sveši vīrieši. Tāpat šādas «hiēnas» tiek lūgtas talkā, ja kāda sieva nevar palikt stāvoklī.

Daudzi vietējie tic: ja meitene vai viņas ģimene atsakās nežēlīgajai tradīcijai pakļauties, ģimene vai pat viss ciems var tikt nolādēts. Lai gan pieaugušais vīrietis stājas dzimumsakaros ar pavisam mazām meitenēm, tas netiek klasificēts kā izvarošana.

«Jā, dažas meitenes ir tikai 12 vai 13 gadus vecas, taču es pats dodu priekšroku vecākām. Visām šīm meitenēm sagādā baudu tas, ka tieši es esmu viņu «hiēna». Viņas lepojas un stāsta to citiem cilvēkiem, ka šis vīrietis ir īsts, prot sagādāt baudu sievietei,» intervijā žurnālistam lepojas Ēriks Aniva.

Šāda «tradīcija» nolīgt svešus vīriešus meiteņu ievadīšanai pieaugušo dzīvē tiek praktizēta vairākos reģionos Malāvi dienvidos. «Mums jāapmāca mūsu meitenes labā veidā, lai viņas nenoklīst no ceļa, ir labas sievas un lai viņu vīri ir apmierināti. Tad arī nekas slikts neatgadās ar viņu ģimenēm,» par prakses pareizību pārliecināta ir viena no BBC uzrunātajām cilts vecajām.

Ēriks Aniva intervijā BBC apgalvo, ka savas «karjeras» laikā pārgulējis ar vairāk nekā 100 sievietēm un meitenēm.

Viņš stāsta, ka dažkārt tiek nolīgts izpildīt arī citu savādu tradīciju - stāties seksuālos sakaros ar atraitnēm, pirms viņu mirušie vīri var tikt guldīti zemes klēpī. Aniva ir precēts vīrs. Viņa sieva BBC stāsta, ka senos rituālus neatbalsta, lai gan arī pašai tika nolīgta «hiēna» pēc pirmā vīra nāves.

Kāda jauna meitene stāsta, ka tradīciju ievērot piekritusi tikai aiz bailēm. «Ja es atteiktos, manai ģimenei varētu uzbrukt slimības vai pat nāve. Es biju ļoti nobijusies,» saka Marija.

Ēriks Aniva stāsta, ka šajā arodā sācis darboties 1985. gadā.

Neskatoties uz savu nodarbošanos, Aniva saka, ka tradīcijai pats savu meitu nepakļaus.

Vietējās labdarības organizācijas cēlušas trauksmi par šo praksi, uzsverot, ka jaunākie «tradīcijas» upuri ir vien 12-13 gadus veci. Sociālie darbinieki saka, ka dara visu, kas viņu spēkos, lai šādus gadījumus novērstu, tomēr senās paražas sabiedrībā joprojām ir dziļi iesakņojušās. Pārmaiņas viņi cenšas panākt ar izglītošanas palīdzību.

Labdarības organizācijas arī uzsver, ka tradīcija bieži vien ir kā nāves spriedums mazajām meitenēm. «Malāvi ir viens no pasaulē augstākajiem mirstības rādītājiem dzemdībās. 10% iedzīvotāju šeit ir HIV pozitīvi,» skaidro ārsts Hovards Kasija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu