Gruzijas vēlēšanu komisija liedz rīkot referendumu par iestāšanos NATO

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Gruzijas Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) ir liegusi kreisās opozīcijas partijai «Gruzīnu trupa» («Qartuli dasi») rīkot referendumu par valsts iestāšanos NATO.

Šo referendumu bija plānots rīkot 8.oktobrī paredzēto parlamenta vēlēšanu laikā.

«Diemžēl CVK noraidīja mūsu iniciatīvu rīkot referendumu par jautājumu, kas ir vairāk nekā aktuāls. Gruzijas iedzīvotāju attieksme pret NATO pēdējos gados ir būtiski mainījusies. Šodien arvien vairāk mūsu līdzpilsoņu vēlas, lai Gruzija neiestātos nekādos militāros blokos un būtu neitrāla valsts,» trešdien žurnālistiem paziņoja partijas līderis Džondi Bagaturija.

Viņš atzīmēja, ka partija ir nodomājusi pārsūdzēt tiesā šo CVK lēmumu.

Referendumā tiktu uzdots jautājums: «Vai jūs vēlaties, lai Gruzija iestātos NATO?»

Pozīcijai, ka Gruzija jāpasludina par valsti, kas ir brīva no militāriem blokiem, piekrīt arī partija «Demokrātiskā Gruzija», kuru vada bijusī parlamenta spīkere Nino Burdžanadze.

Gruzijas attiecības ar NATO oficiāli sākās 1994.gadā, kad Gruzija pievienojās alianses programmai «Partnerattiecības mieram». 2008.gada 5.janvārī Gruzijā nesaistošā referendumā 72,5% nobalsoja par iestāšanos NATO.

NATO valstu starpā nav vienprātības par Gruzijas uzņemšanu aliansē, lai gan Ziemeļatlantijas padomes paziņojumā 2011.gada 7.decembrī Gruzija tika nosaukta par kandidātvalsti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu