Bavārija pēc teroraktiem vēlas stiprināt policiju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

Pēc teroraktiem, kas pagājušajā nedēļā satricināja Vāciju, Bavārijas varasiestādes plāno palielināt policijas spēkus, kā arī robežu kontrolē iesaistīt armiju, taču Bundesvērs jau brīdinājis, ka tas neesot «palīgpolicija».

Saskaņā ar trešdien publiskoto stratēģiskās plānošanas dokumentu Bavārijas zemes valdība vēlas palielināt ekspertu skaitu ekstrēmistu novērošanai un palielināt policijas īpašo uzdevumu vienību personālsastāvu.

Minhene vēlas policiju apgādāt ar elektrošoka ierīcēm, jauniem ieročiem, bruņuvestēm un titāna ķiverēm, kas spēj izturēt Kalašņikova triecienšautenes lodes trāpījumu, teikts 18.lapaspuses garajā dokumentā.

Bavārija paudusi cerību, ka tās piemēram sekos arī citas federālās zemes, kā arī federālā valdība, stiprinot savus policijas spēkus.

Dokumentā pausts arī viedoklis, ka robežas apsardzība jāuzņemas armijai, ja policija ar to netiek galā.

Dokumentā uzsvērts, ka vairāku mēnešu garumā Vācijā bez jebkādas kontroles un reģistrācijas varēja iekļūt tūkstošiem nelegālo imigrantu un ka šāda situācija vairs nedrīkst atkārtoties. «Vācijas amatpersonām jāspēj apturēt ārvalstniekus uz robežas un noskaidrot to identitāti,» norāda dokumenta autori.

Reaģējot uz šiem ieteikumiem, militārpersonu arodbiedrības priekšsēdētāja vietnieks Andreass Šteinmecs norādījis, ka Bundesvēra izmantošana iekšzemē arī turpmāk var būt vienīgi izņēmuma gadījums.

«Mēs atbalstām konstitūcijā noteikto ārējās un iekšējās drošības nošķīrumu,» intervijā laikrakstam «Neue Osnabrücker Zeitung» uzsvēris Šteinmecs. «Armija nav palīgpolicija.»

Viņš piebildis, ka Bundesvērs rīkosies tikai ārkārtīgi smagā situācijā, kas citādā veidā nav novēršama.

Bavārijas premjerministrs Horsts Zēhofers, kas jau iepriekš daudzkārt asi kritizējis kancleres Angelas Merkeles piekopto liberālo imigrācijas politiku, jau otrdien nāca klajā ar aicinājumu mainīt attieksmi pret patvēruma meklētājiem, kam ir noziedzīga pagātne.

Šobrīd Vācija nevar izraidīt patvēruma meklētājus, kas pārkāpuši likumus, ja tie ieradušies no karadarbības zonām. Zēhofers pauda viedokli, ka tas ir jāmaina.

Tomēr Vācijas valdošajā koalīcijā esošie sociāldemokrāti (SPD) jau noraidījuši šo Zēhofera ieceri.

Arī Ziemeļreinas-Vestfālenes zemes premjerministre Hannelora Krafta paziņojusi, ka, reaģējot uz teroraktiem, varasiestādes mainīšot līdzšinējo drošības politiku. Vienlaikus viņa noraidījusi ideju par armijas iesaistīšanu robežapsardzībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu