Nogrimušā zviedru kuģī atrod 340 gadus vecu sieru

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Zviedru zinātnieki atraduši 340 gadus vecu sieru nogrimuša Zviedrijas karaliskās flotes kuģa vrakā Baltijas jūras ūdeņos, vēsta ziņu portāls «The Local».

Ūdenslīdēji, veicot izrakumus kuģa «Kronan» vrakā pie Ēlandes salas, šomēnes atrada melnu skārda krūku ar smakojošu saturu.

«Var uzskatīt, ka tas ir kāds piena produkts, un mēs domājam, ka tas ir siers,» portālam «The Local» paziņoja pētnieks Lāšs Einarsons Kalmāras apgabala muzejā.

«Tas nedaudz izskatās pēc graudaina Rokforas siera. Tas ir bijis dūņās, tāpēc samērā labi saglabājies, tomēr tas atradies jūras dibenā 340 gadus – mēs jau nerunājam par Tutanhamona kapu,» sacīja pētnieks.

Einarsons pastāstīja, ka biezais un lipīgais atradums stipri ož pēc siera un rauga.

«Man šķiet, ka tas ož diezgan jauki, jo man patīk eksotisks ēdiens. Tomēr es negribētu to nogaršot,» sacīja Einarsons.

Einarsons un viņa komanda prezentēja šo sieru kopā ar citiem priekšmetiem, kas jūlijā atrasti divas nedēļas ilgušos zemūdens izrakumos, tostarp 14 zelta monētām un dimanta gredzenu.

«Kronan» nogrima 1676.gada 1.jūnijā neilgi pirms tam, kad sākās karadarbība starp Zviedriju un Dānijas un Nīderlandes floti. Šī karadarbība ir pazīstama kā Dienvidēlandes kauja.

Kuģim nogrimstot, ūdenī gāja bojā ap 800 vīru, bet izdzīvoja tikai kādi 40.

Kopš 1980.gadā tika noskaidrota šī kuģa vraka atrašanās vieta, no tā ir izcelti vairāk nekā 20 tūkstoši priekšmetu, tostarp apkalpes locekļu galvaskausu atliekas ar smadzeņu audu pēdām.

Atrastais siers tiek uzglabāts zemā temperatūrā līdz zinātniskai analīzei, kurā tiks noskaidrots tā precīzs sastāvs un tas, ko šis siers varētu atklāt par dzīvi uz zviedru kuģa 17.gadsimtā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu