ASV: «Nusras frontes» atšķelšanās no «Al Qaeda» nemaina tās statusu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV valdība ceturtdien paziņoja, ka turpinās uzskatīt «Al-Qaeda» Sīrijas filiāli «Nusras fronte» par drošības apdraudējumu, neraugoties uz grupējuma paziņojumu par attiecību pārtraukšanu ar globālo teroristu tīklu.

«Nusras frontes» līderi turpina saglabāt nodomu veikt eventuālus uzbrukumus Rietumos un pret Rietumiem,» reportieriem paziņoja Baltā nama preses sekretārs Džošs Ērnests.

«Nusras fronte» paziņoja par atšķelšanos no «Al Qaeda» videoierakstā, kuru pārraidīja Kataras satelīttelevīzija «Al Jazeera» un kurā pirmoreiz bija parādīts šā grupējuma līderis Abu Muhameds al Džolani.

Džolani videoierakstā sacīja, ka «Nusras fontes» nosaukums turpmāk būs «Sīrijas Iekarošanas fronte» («Jabhat Fateh al-Sham») un ka grupējums piesliesies citiem nemierniekiem Sīrijā.

«Mēs noteikti neredzam nekādus iemeslus uzskatīt, ka viņu darbības vai viņu mērķi ir atšķirīgi» no iepriekšējiem, paziņoja ASV Valsts departamenta preses sekretārs Džons Kērbijs.

«Viņi vēl arvien tiek uzskatīti par ārzemju teroristu organizāciju. Mēs vērtējam grupējumu pēc tā, ko viņi dara, nevis pēc tā, kā viņi sevi sauc,» sacīja Kērbijs.

Osamas bin Ladena dibinātais teroristu tīkls «Al Qaeda», kuram «Nusras fronte» zvērēja uzticību 2013.gadā, mudināja uz atšķelšanos, lai aizsargātu «sīriešu tautas džihādu».

Analītiķi uzskata, ka «Nusras frontei» ir mērķis mainīt zīmolu un aizstāvēties, jo grupējums ir pakļauts palielinātam spiedienam pēc Maskavas un Vašingtonas vienošanās pastiprināt kopīgus centienus pret džihādistu grupējumiem.

ASV izlūkdienestu vadītājs Džeimss Klepers nosauca «Nusras frontes» atšķelšanos no «Al Qaeda» par «sabiedrisko attiecību gājienu».

«Vai viņi tiešām nošķiras no «Al Qaeda» – tas vēl ir jāredz,» Klepers sacīja Aspenas Drošības forumā ASV Kolorādo štatā.

«Nusras fronte» radās 2012.gada janvārī 10 mēnešus pēc bruņotā konflikta sākuma Sīrijā.

Atšķirībā no grupējuma «Islāma valsts», kas pretojas visiem, kuri nav zvērējuši tam uzticību, «Nusras fronte» ir sadarbojusies ar dažādiem nemiernieku grupējumiem cīņā pret Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu un guvusi tautas atbalstu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu