Meja mēģina iedrošināt poļus par viņu nākotni Lielbritānijā pēc «Brexit»

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja ceturtdien ieradās Varšavā un mēģināja apliecināt Polijas valdībai, ka simtiem tūkstošu Lielbritānijā dzīvojošo poļu ir nākotne šajā valstī arī pēc tās gaidāmās izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) jeb «Brexit».

«Es gribu, lai būtu skaidrs, ka Apvienotajā Karalistē dzīvojošie poļi turpinās būt vēlami un mēs novērtējam ieguldījumu, kuru viņi dod mūsu valstij,» Meja sacīja reportieriem kopīgā preses konferencē ar Polijas premjerministri Beatu Šidlo Varšavā.

Apmēram 790 000 poļu veido lielāko kopienu starp apmēram trim miljoniem Lielbritānijā dzīvojošo imigrantu no ES, un poļu valoda ir otrā visvairāk runātā valoda Lielbritānijā.

Migrācija bija svarīgs jautājums vēlētājiem, kas jūnijā referendumā nobalsoja par Lielbritānijas izstāšanos no ES.

«Es pilnībā paredzu un esmu nodomājusi spēt garantēt Polijas pilsoņu tiesības, kad mēs atstāsim ES,» sacīja Meja. «Vienīgie apstākļi, kuros tas nebūtu iespējams, būtu tad, ja netiktu garantētas ES dzīvojošo Lielbritānijas pilsoņu tiesības,» teica britu premjere.

Meja pirms tam ceturtdien apmeklēja Bratislavu, kur mēģināja līdzīgi iedrošināt Slovākijas premjerministru Robertu Fico, kura valsts pašlaik prezidē ES rotācijas kārtībā. Lielbritānijā dzīvo un strādā apmēram 90 000 Slovākijas pilsoņu.

Meja preses konferencē ar Šidlo arī uzsvēra, ka «Brexit» balsojumā bija ļoti skaidrs vēstījums no britu tautas, ka viņi grib, lai mēs nodrošinātu to, ka mēs nākotnē varēsim kontrolēt cilvēku kustību no ES uz Lielbritāniju».

Polijas un Lielbritānijas premjeres arī paziņoja, ka ir nolēmušas rīkot ikgadējus divpusējus samitus. «Es esmu piedāvājusi rīkot pirmo no tiem Lielbritānijā,» sacīja Meja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu