Erdogans turpina varas centralizāciju Turcijā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans vēlas, lai bruņotie spēki un nacionālais izlūkdienests būtu pakļauti prezidentūrai, piektdien paziņoja parlamenta amatpersona.

«Prezidents sacīja, ka viņš runās ar opozīcijas partijām par to, lai nodotu ģenerālštābu un [izlūkdienestu] MIT prezidentūras kontrolē,» sacīja amatpersona.

Šādām izmaiņām būs nepieciešami konstitūcijas grozījumi, un to īstenošanai islāmistu kustībā sakņotajai Erdogana Taisnīguma un attīstības partijai (AKP) parlamentā būs vajadzīgs opozīcijas partiju atbalsts, skaidro Turcijas mediji.

Kā ģenerālštābs, tā MIT šobrīd ir pakļauts premjeram.

To nonākšana prezidenta kontrolē atbilst Erdogana plānam par jaunas konstitūcijas izveidi, kas centrētos ap spēcīgu prezidenta izpildvaru.

15. un 16.jūlijā Turcijā notika militārā apvērsuma mēģinājums, kas gan cieta neveiksmi. Kaut arī puča gaitā dumpinieki Ankarā, Stambulā un citās pilsētās sagrāba vairākus stratēģiski svarīgus objektus, varu valstī izdevās noturēt līdzšinējam prezidentam un valdībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu