Krievijas vēstniecību Ukrainā vada no Latvijas izraidītais «diplomāts» Toropovs

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Notiekot Krievijas vēstnieku maiņai Ukrainā, pašlaik Krievijas vēstniecību Kijevā vada pagaidu pilnvarotais lietvedis Sergejs Toropovs, kurš savulaik strādāja Krievijas vēstniecībā Rīgā, bet tika izraidīts no Latvijas, jo radīja tiešu apdraudējumu valsts drošībai. Citiem vārdiem, Krievijas «diplomāts» visticamāk tika pieķerts spiegošanā.

Par pagaidu pilnvaroto lietvedi Toropovs tika iecelts ceturtdien, kad Krievijas prezidents Vladimirs Putins no Krievijas vēstnieka Ukrainā atcēla Mihailu Zurabovu. Līdz tam Toropovs bija Krievijas vēstniecības Ukrainā padomnieks, vēsta portāls «112.ua».

2008.gada janvārī Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM) paziņoja, ka

no Latvijas izraidīts kāds Krievijas vēstniecības diplomāts, jo šīs personas atrašanās Latvijā radot apdraudējumu valsts drošībai.

Notā, kuru Latvija iesniedza Krievijai, bija teikts, ka diplomāts veicis «darbības, kas nav savienojamas ar diplomāta statusu», un diplomātijā tā parasti apzīmē spiegošanu. Izraidītā diplomāta vārdu Latvijas ĀM neatklāja. Latvijas Televīzijas raidījums «Panorāma» tolaik ziņoja, ka izraidītais esot Toropovs, kurš Krievijas vēstniecībā Rīgā bija pirmais sekretārs, savukārt laikraksts «Telegraf» apgalvoja, ka izraidītais neesot Toropovs.

Zurabovs, kurš nav karjeras diplomāts, bija Krievijas vēstnieks Ukrainā kopš 2009.gada, un pirms viņa šajā amatā kopš 2001.gada bija Krievijas ekspremjers Viktors Černomirdins. Zurabovs iepriekš vadījis Krievijas Pensiju fondu, kā arī bijis veselības aizsardzības un sociālās nodrošināšanas ministrs. Portāls «Meduza» raksta, ka Zurabovam bijušas draudzīgas attiecības ar Ukrainas prezidentu Petro Porošenko vēl kopš tā laika, kad Porošenko bija ārlietu ministrs. Zurabovs pēdējos gados vairākkārt paudis vēlmi atstāt vēstnieka Ukrainā amatu, taču Maskavā bijis viedoklis, ka viņam jāturpina darbs, cerot, ka ar Zurabova palīdzību varētu izdoties ietekmēt Porošenko.

Aģentūra «Interfax», atsaucoties uz neoficiāliem avotiem, vēsta, ka nākamais Krievijas vēstnieks Ukrainā būs Mihails Babičs, kurš arī nav karjeras diplomāts. Kopš 2011.gada Babičs ir Krievijas prezidenta pārstāvis Pievolgas federālajā apgabalā, bet 2002.-2003.gadā viņš bija Čečenijas premjerministrs. Babiča kandidatūra vēstnieka Ukrainā amatam ir iesniegta izskatīšanai Krievijas Valsts domes Starptautisko lietu komitejā, ziņo «Interfax».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu