Vācijā bažas par islāmistu un turku demonstrāciju Ķelnē

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Ķelnē svētdien tiek plānota Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoanu atbalstoša demonstrācija, bet Vācijas policija ir pieļāvusi iespēju to atcelt, ja būs bažas par iespējamu vardarbību. Demonstrāciju plāno Erdoana atbalstītāji Vācijā, kur dzīvo nepilni 3 miljoni turku izcelsmes cilvēku. Kā liecina Minsteres Universitātes veiktais pētījums, [c]gandrīz puse Vācijas turku uzskata, ka islāma likumi ir prioritāri attiecībā pret valsts likumiem.

«Šobrīd es neredzu pamatu aizliegumam,» piektdien paziņoja Ķelnes policijas priekšnieks Jirgens Matīss. Tas var mainīties, ja augsta ranga Turcijas valdības amatpersonas nolems ierasties uz pasākumu, kas mainīs drošības apsvērumus. Policijas priekšnieks gan uzsvēra, ka demonstrācija tiks atcelta tikai tad, ja citu iespēju nebūs.

Vācijas turku kopienas līderis Gekajs Sofuolu ir atzinis, ka pēc Turcijā piedzīvotā apvērsuma mēģinājuma spriedze ir pieaugusi.

«Draudzības izjūk, un ir problēmas ģimenēs,» viņš norādīja aģentūrai DPA. Atšķirīgie viedokļi par apvērsumu ir radījuši šķelšanos turku sabiedrībā, viņš piebilda.

Sofuolu aicināja izrādīt mieru un atgādināja visām pusēm, ka Vācijā ir atļauts rīkot demonstrācijas un paust savu viedokli.

Puse Vācijas turku islāmu vērtē augstāk par valsts likumiem

Kā liecina 2016.gada vasarā publiskotais Minsteres Universitātes veiktais pētījums,

gandrīz puse Vācijas turku uzskata, ka islāma likumi ir prioritāri attiecībā pret valsts likumiem.

Saskaņā ar aptauju, kuras laikā intervēts 1201 respondents, kas pārstāv 2,7 miljonus lielo Vācijas turku kopienu, 47% piekrita apgalvojumam, ka «sekot manas reliģijas principiem ir svarīgāk nekā tās zemes likumiem, kurā dzīvoju»

Jau vēstīts, ka Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušolu ceturtdien pieprasīja, lai Berlīne izdod neveiksmīgā apvērsuma organizēšanā vainotā islāma sludinātāja Fetullas Gilena Vācijā dzīvojošos sekotājus.

Čavušolu norādīja, ka šobrīd Vācijā atrodas Gilenu atbalstoši tiesneši un prokurori.

Turcija pieprasījusi arī ASV kopš 1999.gada dzīvojošā Gilena izdošanu, bet Vašingtona ir prasījusi sniegt neapgāžamus pierādījumus par viņa saistību ar apvērsumu.

15. un 16.jūlijā Turcijā notika militārā apvērsuma mēģinājums, kas gan cieta neveiksmi. Kaut arī puča gaitā dumpinieki Ankarā, Stambulā un citās pilsētās sagrāba vairākus stratēģiski svarīgus objektus, varu valstī izdevās noturēt līdzšinējam prezidentam un valdībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu