Vairums skotu neatbalsta atdalīšanos no Lielbritānijas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vairums skotu joprojām atbalsta palikšanu Apvienotās Karalistes sastāvā, neskatoties uz britu balsojumu par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES), liecina sestdien publiskotie aptaujas rezultāti.

Skotijas premjerministre Nikola Stērdžena paziņojusi, ka britu balsojums 23.jūnija referendumā par tā dēvēto «Brexit» licis dienaskārtībā atgriezties jautājumam par Skotijas neatkarību, kuru pirms diviem gadiem notikušajā referendumā skoti noraidīja.

Fakts, ka 62% skotu «Brexit» referendumā nobalsoja par palikšanu ES sastāvā, pēc Stērdženas domām, pilnībā mainījis politisko situāciju un tā Lielbritānija, par kuras saglabāšanu skoti nobalsoja 2014.gada septembrī, vairs nepastāv.

Tomēr saskaņā ar sabiedriskās domas pētniecības uzņēmuma «YouGov» veikto aptauju 63% skotu vēlas palikt Apvienotās Karalistes sastāvā, bet neatkarību atbalsta tikai 47%.

Pat atbildot uz jautājumu, vai viņi dotu priekšroku palikšanai ES, ja tas prasītu atdalīšanos no Lielbritānijas, 46% no 1006 respondentiem izteikušies, ka vēlas palikt Apvienotās Karalistes sastāvā, bet neatkarīgai Skotijai ES sastāvā priekšroku devuši tikai 37% aptaujāto.

«Neizbēgami, daži izteiks pieņēmumu, ka augstākais atbalsts Skotijas neatkarībai tagad ir pagātnē, īpaši tāpēc, ka tika apgalvots, ka aiziešana no ES var pārliecināt pret balsotājus mainīt savu viedokli un balsot pret ūniju,» skaidro «YouGov» politisko un sociālo pētījumu nodaļas vadītājs Džo Tvaimens.

«Taču situācija, dabīgi, ir sarežģītāka. Saglabājas liela neskaidrība, kādas ilgtermiņā būs Apvienotās Karalistes attiecības ar ES. Šajā jautājumā tuvākajos gados daudz kas var mainīties un noteikti mainīsies,» norāda Tvaimens.

2014.gadā par palikšanu Lielbritānijas sastāvā nobalsoja 55% skotu, kamēr neatkarību atbalstīja 45%.

Taču pēc referenduma Skotu Nacionālā partija (SNP), kas iestājas par neatkarību, ievērojami nostiprinājusi savas pozīcijas, un pagājušā gada maijā notikušajās Lielbritānijas parlamenta vēlēšanās tā izcīnīja 56 no 59 Skotijai atvēlētajām deputātu vietām Vestminsterā.

Stērdžena pirmdien paziņoja, ka uzsāks sagatavošanās darbus iespējamā neatkarības referenduma atkārtošanai, piebilstot, ka galīgais lēmums par tā rīkošanu atkarīgs no iznākuma sarunās ar ES par Lielbritānijas izstāšanos.

Lielbritānijas jaunā premjerministre Terēza Meja Skotijas paturēšanu Apvienotās Karalistes sastāvā pasludinājusi par savu prioritāti un paziņojusi, ka negrasās iedarbināt Lisabonas līguma 50.pantu, kas regulē dalībvalsts izstāšanās procesu no ES, kamēr netiks panākta vienošanās par sarunu pozīciju, kas apmierinātu visus Lielbritānijas reģionus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu