ASV turpina pieaugt marihuānas smēķētāju īpatsvars

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV marihuānu smēķē 13% pieaugušo iedzīvotāju, kas ir par diviem procentpunktiem vairāk nekā 2015.gadā un gandrīz divreiz vairāk nekā 2013.gadā, vēsta Ķīnas ziņu aģentūra «Sjiņhua», atsaucoties uz pirmdien publicētiem kompānijas «Gallup» aptaujas rezultātiem.

43% aptaujāto pieaugušo amerikāņu atzina, ka ir nomēģinājuši marihuānu. Pērn to bija atzinuši 44%, bet 2013.gadā – 38% respondentu. 1969.gadā tikai 4% aptaujāto pieaugušo amerikāņu sacīja, ka ir nomēģinājuši šo narkotiku.

Aptaujā konstatēts, ka smēķēt marihuānu ir mēģinājuši apmēram puse no pieaugušajiem amerikāņiem vecumā no 30 līdz 64 gadiem. Pieaugušo vecuma grupā zem 30 gadiem 19% atzina, ka to smēķē.

Lai gan marihuānas lietošanu vēl aizvien aizliedz ASV federālie likumi, vairākos štatos ir legalizēta tās lietošana izklaides nolūkā. 2013.gadā bija tikai divi šādi štati – Kolorādo un Vašingtona, bet tagad tiem pievienojušies arī Aļaskas un Oregonas štati un Kolumbijas distrikts (valsts galvaspilsēta Vašingtona).

Apmēram puse ASV štatu ir legalizējuši marihuānas lietošanu medicīniskā nolūkā.

«Gallup» atzīmēja, ka abi ASV prezidenta vēlēšanu kandidāti Hilarija Klintone un Donalds Tramps ir pauduši atbalstu marihuānas lietošanai medicīniskā nolūkā, bet sacījuši, ka atstāj štatu ziņā to, vai ir legalizējama arī tās lietošana izklaides nolūkā.

Štatu gatavība legalizēt marihuānu var būt iemesls tās smēķētāju īpatsvara pieaugumam neatkarīgi no tā, vai viņu štatos marihuāna ir legalizēta.

Saskaņā ar aptaujas rezultātiem marihuānu vairāk smēķē amerikāņi, kas dzīvo ASV rietumos, un tieši tur atrodas visi četri štati, kas legalizējuši marihuānas lietošanu izklaides nolūkā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu