ES apsveic Kazahstānas opozīcijas aktīvista Kozlova pirmstermiņa atbrīvošanu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shutterstock

Eiropas Savienība (ES) sestdien apsveica Kazahstānas opozīcijas aktīvista Vladimira Kozlova pirmstermiņa atbrīvošanu no cietuma, kur viņš atradās kopš 2012.gada apsūdzībās par vardarbīgu protestu izraisīšanu autoritārā režīma valstī.

Kozlovs, kurš vadīja tagad likvidēto nereģistrēto partiju «Uz priekšu!» («Alga!»), piektdien pirms termiņa atbrīvots no cietuma, kur viņš atradās četrus gadus un astoņus mēnešus.

ES preses dienestā šo vēsti vērtēja kā «pozitīvas ziņas». «Ir jāseko tālākiem soļiem», kas ietvertu citu aktīvistu atbrīvošanu, piebilsts ES paziņojumā.

Kozlovam, kurš vienmēr ir noliedzis savu vainu, 2012.gada oktobrī piesprieda septiņu ar pusi gadu cietumsodu apsūdzībās par 2011,gadā notikušo naftas sektora darbinieku streiku valsts rietumos esošajā Žanaozenā. Streika laikā gāja bojā vismaz 15 cilvēku.

Žanaozenā un citur Mangistau apgabalā 2011.gada 16.decembrī sadursmēs starp streikojošiem valsts naftas un gāzes uzņēmuma «KazMunaiGas» strādniekiem un policiju gāja bojā 14 cilvēku, bet desmitiem tika ievainoti. Dienu vēlāk sadursmēs blakus esošā ciemā gāja bojā vēl viens cilvēks.

Tas bija pirmais politiskās vardarbības incidents kopš enerģijas resursiem bagātās Vidusāzijas valsts neatkarības pasludināšanas 1991.gadā.

Saistībā ar jēlnaftas cenas kritumu Kazahstānā pieaug politiskie nemieri, lai gan tradicionāli tā tiek uzskatīta par stabilu valsti reizumis vardarbīgu nemieru skartajā reģionā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu