«Telegraph» reklamē Latviju: ārzemniekiem atklāj 25 aizraujošus faktus par mūsu valsti

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kaspars Meinerts/TVNET

Britu laikraksts «The Telegraph» publikācijā reklamē Latviju kā vienu no lieliskiem tūrisma galamērķiem, apkopojot 25 aizraujošus faktus, ko ārvalstnieki, iespējams, par Latviju nezināja. Publikācija radīta kā sveiciens Latvijai mūsu neatkarības faktiskās atjaunošanas 25. gadadienā.

1. «Sērfošana» ir ātra

Latvijas Interneta ātrums ir viens no ātrākajiem pasaulē - vidēji 13,8 Mb/s, kamēr Lielbritānijā tas ir 11,6, ASV 11,9, Francijā - 7,5, Brazīlijā 3,4, bet Ēģiptē tikai 1,7 Mb/s.

2. Mīlestība pret galvaspilsētu

«The Telegraph» apskatnieki joko, ka latvieši tiešām mīl savu galvaspilsētu - kā nekā tieši Rīgā mīt gandrīz viena trešā daļa no Latvijas apmēram diviem miljoniem iedzīvotāju. Tiek piebilsts, ka Rīgu dažkārt dēvē par ziemeļu Parīzi.

Foto: Jānis Škapars/TVNET

3. Brutāla vēsture nesenā pagātnē

II Pasaules karā tika nogalināti apmēram 12,5% iedzīvotāju - tas ir augstāks rādītājs nekā jebkurai Eiropas valstij, izņemot Poliju un Lietuvu. Tāpat tiek pieminēts, ka uz padomju gulagiem laikā no 1945. līdz 1952. gadam tika izsūtīti un tur ieslodzīti līdz pat 190 000 cilvēku.

4. Ir diezgan «ūdeņaini»

Latvijā ir 12 000 upju un 3000 nelielu ezeru - tas esot lieliski, ja kādam pie sirds iet laivas un laivošana.

Foto: Zane Bitere / LETA

5. Un dikti daudz smilšainu pludmaļu

Latvija esot droša likme, ja ir vēlme pēc laiskām brīvdienām pludmalē, protams, ja vien neesot iebildumu par vēso ūdeni. Tiek rakstīts, ka Latvijā ir aptuveni 530 kilometri smilšainu pludmaļu.

Turpat uz rietumiem no Rīgas atrodas Jūrmala - savulaik iecienīts Brežņeva un Hruščova vasaras brīvdienu galamērķis. Temperatūra vasarā pārsniedzot 20 grādus, tāpēc tiek ieteikts nodrošināties ar saules aizsargkrēmu.

Foto: Sputnik/LETA

6. Ir mežonīgi

Aptuveni 54% Latvijas teritorijas ir mežs, padarot to par vienu no Eiropas zaļākajām valstīm. 10% procenti teritorijas ir purvaina.

Latvija ir mājas melnajiem stārķiem, mazajiem ērgļiem, ūdriem, bebriem, lūšiem un vilkiem. Latvijas teritorijā ir arī liela briežu, mežacūku, aļņu un lapsu koncentrācija.

Foto: Edijs Pālens/LETA

7. Latviešiem iet pie sirds iet draudzīga konkurence ar Igauniju

Latviju var dēvēt par daudz ko, taču ne kalnainu. Tās augstākais punkts ir Gaiziņkalns (312 metru virs jūras līmeņa). "The Telegraph" raksta, ka latvieši, lai apsteigtu igauņus un viņu Munameģi (318 metri), Gaiziņa virsotnē savulaik bija uzbūvējuši torni. 2012. gadā tas gan drošības apsvērumu dēļ ticis nojaukts.

8. Sievietes ar modeļu ārieni

Ja ķeras pie skaitļiem un faktiem - Latvijā ir viens no augstākajiem «modeļu rādītājiem» pasaulē, proti, no Latvijas sieviešu vidus nāk izteikti daudz modeļu. Latviju šajā jomā pārspējot vien Igaunija, Islande, Lietuva un Dānija.

9. Viens no pasaulē vecākajiem karogiem

Latvijas republikas karoga pirmsākumi meklējami 1280. gadā. Vecāks esot tikai Dānijas karogs.

Foto: Ieva Lūka/LETA

10. Kādreiz piederēja daļa Karību teritoriju

Latvijai Kurzemes hercogistes laikos 17. gadsimtā bija divas kolonijas - svētā Endrjū sala (tagad Kuntas Kinteha sala) pie Gamijas upes un Tobago.

11. No Latvijas nāk viena no pasaules labākajām (un garākajām) basketbola spēlētājām

Basketbols tiekot uzskatīts par de facto nacionālo sporta veidu (ziemā tas ir hokejs). Pazīstamāko latviešu basketbolistu vidū ir Uļjana Semjonova, 2,1 metru gara spēlētāja, kas pārstāvēja basketbola klubu TTT Rīga. Laikā no 1964. līdz 1975. gadam viņas vadībā klubs tika pie 11 Eiropas čempionvienību kausiem. Viņa arī bija pirmā basketbola slavas zālē iekļautā spēlētāja, kas nebija no ASV.

Foto: Edijs Pālens/LETA

12. Latvija devusi artavu džinsu izgudrošanā

Džeikobs V. Deiviss, kas dzimis kā Jākobs Jufess, ir no Rīgas un jaunības gados 1854. gadā emigrēja uz ASV. 1870. gadā pēc kādas klientes lūguma izgatavot tiešām izturīgu bikšu pāri viņas vīram - mežstrādniekam, viņš radīja bikses, kas aizsāka džinsu uzvaras gājienu pasaulē. Divus gadus vēlāk ar Levi Strausa palīdzību viņš savu izgudrojumu arī patentēja.

13. Vīrs no Rīgas atklāj Venecuēlas slaveno Anhela ūdenskritumu (Angel Falls)

Aleksandrs Laime no Rīgas (saskaņā ar oficiāliem pierakstiem) ir pirmais cilvēks, kurš sasniedza Venecuēlas slaveno Ahela ūdenskritumu - augstāko un vienu no nomaļākajiem ūdenskritumiem pasaulē.

14. Ūdenskritumi ir arī Latvijā

Latvija nevar lepoties ar augstu ūdenskritumu, taču platu gan. Ventas rumba Kuldīgā ir platākais ūdenskritums Eiropā. Tā platums ir 270 metri, taču tas mēdz mainīties atkarībā no sezonas. Tiesa, augstākajās vietās tas ir vien dažus metrus augsts.

Foto: LETA

15. Latvija, iespējams, redzēta TV ekrānos

BBC nesenā «Karš un miers» adaptācija lielākoties tika uzņemta Latvijā un tās kaimiņvalstī Lietuvā. Viena no ievērojamākajām filmēšanas vietām bija Latvijas Rundāles pils. «Es nedomāju, ka jebkad esmu redzējis tik pārsteidzošu struktūru: plaša, safrāna dzeltena Versaļa,» par mūsu Rundāles pili nesen rakstīja «Teelegraph Travel» apskatnieks Džons Gimlets. «Tās celtniecībā, sākot ar 1730. gadu, bijuši iesaistīti 1000 amatnieki.»

16. Latvijas alkohols var palīdzēt pret iesnām

Rīgas Melnais balzams ir tradicionāls alkoholiskais dzēriens, kas gatavos no 24 dažādām zālītēm, ziediem, pumpuriem, sulām, saknēm, eļļām un ogām un nogatavināts ozolkoka mucās.

Melnais balzams tiek uzskatīts par labu līdzekli pret iesnām. Saskaņā ar leģendu, viesojoties Latvijā, sasirgusi Katrīna Lielā - viņai palīdzēt spējis tieši Melnais balzams.

Foto: Ieva Čīka / LETA

17. Latvieši rūpējas par dabu

Ap 20% Latvijas ir aizsargājamas teritorijas. Mūsu valstī ir četri nacionālie parki, 42 dabas parki, 260 dabas rezervāti, 355 dabas pieminekļi, septiņas aizsargājamas piejūras teritorijas, 24 mikrorezervāti un biosfēras rezervāti. Latvija bija vadībā 2012. gada Vides indeksā.

18. Latvijas lielākā lidsabiedrība ir inovatori

1995. gadā dibinātā aviokompānija «airBaltic» 2013. gadā nāca klajā ar inovatīvu koncepciju - ļaut pasažieriem biļetes pirkšanas brīdī pašiem sastādīt savu lidojuma ēdienkarti. Tiesa, «The Telegraph» piemin arī nepatīkamo faktu, ka nesenā pagātnē lidsabiedrība krita negodā, kad četri tās apkalpes darbinieki, ieskaitot pilotus, pirms lidojuma izkrita alkohola testā.

19. Latviešiem ļoti garšo dīvaina zupa

Latvijā viena no tradicionālajām zupām ir gatavota no pļavās atrodama auga - skābenēm. Tāpat populāra esot maizes zupa un pīrādziņi, kas pildīti ar gaļu un sīpoliem.

20. Latvijas nacionālais putns māk purināt asti

Latvijas necionālais putns ir baltā cielava - angļu valodā «white wagtale». Angliskais nosaukums cēlies no tā, ka putns gandrīz nepārtraukti kustina astes spalvas. «Wagtail» - no «wag» — «kustināt, vēcināt un «tail», kas nozīmē «aste».

Foto: Sputnik/LETA

21. Latvijā brīvprātīgi var doties uz cietumu

Uz cietumu Latvijā esot iespējams doties, apmetoties hostelī agrākajā Karostas cietumā. Viesi varot pilnībā izbaudīt, ko nozīmē ieslodzījums. Hostelī varot sastapt vēsturiskās uniformās tērptus cilvēkus, nobaudīt pamatīgu askētismu cietuma kamerās, kā arī piedalīties organizētās fiziskās aktivitātēs.

22. Latvijā esot tādi pasaules mantojuma objekti, par ko nav nācies dzirdēt

Viens no UNESCO pasaules vēstures mantojumiem Latvijā ir Rīga ar tās Art Nouveau arhitektūru. Taču ir kāds UNESCO pasaules mantojuma objekts, par ko daudzi neesot dzirdējuši. Tas ir Strūves ģeodēziskais loks, ko Igaunija dala ar Baltkrieviju, Somiju, Latviju, Lietuvu, Norvēģiju, Moldovu, Krieviju, Zviedriju un Ukrainu. Kā vēsta unesco.lv, Strūves ģeodēziskais loks ir unikāla 19. gs. ģeodēzisko uzmērījumu sistēma zemes izmēru un formas noteikšanai un viena no cilvēces vēsturē vērienīgākajām Zemes uzmērīšanas kampaņām, ko no 1816. līdz 1855. gadam īstenoja Frīdrihs Georgs Vilhelms Strūve un Karls Tenners. Strūves loks stiepjas no Norvēģijas Ledus okeāna piekrastes līdz Donavas grīvai pie Melnās jūras un uz zemes virsmas atzīmēts ar ģeodēziskajiem punktiem, kuri šķērso desmit valstu teritorijas.

23. Rīga ir «īsa», taču forša

Rīga ir viena no tikai 14 pasaules valstu galvaspilsētām, kuras nosaukumā angļu valodā ir vien četri burti. Pārējās ir Roma, Oslo, Lima, Baku, Berne (Bern), Kijeva (Kiev), Džūba (Juba), Male, Doha, Lome, Suva, Dili un Apija (Apia)

24. Latviskais Krokodils Dandijs

Saskaņā ar dažiem avotiem, par iedvesmu Krokodila Dandija tēlam varētu būt bijis Arvīds Blūmentāls (jeb Krokodils Harijs). 1925. gadā dzimušais Blūmentāls 1951. gadā emigrēja uz Austrāliju, kur pavadīja daudzus gadus, Kvīnslendā medījot krokodilus.

25. Alus pāri visam

Alus Latvijā ir tiešām mīlēts dzēriens. Tiek atgādināts, ka Rīgā ir pat alus SPA, kur iespējams vannoties siltā alus vannā, vienlaikus šo gardo dzērienu baudot arī iekšķīgi. Alus SPA sola, ka šī neparastā vannošanās atverot poras un dodot gluži jaunu skatījumu uz dzīvi.

Foto: Kaspars Meinerts/TVNET
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu