Fotopastaiga pa Irākas «miera ieleju» - lielāko kapsētu pasaulē

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pasaulē lielākā kapsēta šiītu svētajā pilsētā Nadžafā Irākā tagad izplešas dubultā ātrumā. Iemesls ir šīītu cīņa ar «Islāma valsts» kaujiniekiem.

Wadi al-Salam jeb «miera ieleja» tulkojumā no arābu valodas šiītiem ir īpaša vieta, jo būvēta ap šiītu pirmā imama Ali Bin Abi Taliba mauzoleju. Viņš ir islāma pravieša Muhameda brālēns un znots.

Līdz 2014. gadam šajā kapsētā ik dienu tika apbedīti 80-120 mirušie, taču pēc «Islāma valsts» uzvaras gājiena valstī šis skaitlis pieaudzis līdz 150-200 jauniem apbedījumiem dienā.

Šiītu kaujinieki pirms svarīgām cīņām ar teroristiskā grupējuma biedriem bieži ierodas Nadžafas kapsētā, lai apmeklētu pirmā imama kapavietu.

Kapsētas pārvaldnieki atzīst, ka lielais pieprasījums un jaunu kapavietu trūkums licis celt cenas. Tagad par standarta ģimenes apbedījumu vietu 25 m2 platībā jāšķiras no pieciem miljoniem Irākas dināru (apmēram 4100 ASV dolāru). Tā ir gandrīz divas reizes lielāka cena nekā pirms «Islama valsts» uzplaukuma.

«Miera ieleja» patlaban plešas apmēram 10 kvadrātkilometru lielā platībā, un tur zemes klēpī guldīti daudzi miljoni mirušo.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu