Francijas zemūdeņu ražotāju skar slepenu datu noplūde

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Francijas aizsardzības rūpniecības darbuzņēmēju DCNS ir skārusi plaša slepenu datu noplūde par tās ražotajām zemūdenēm, un, domājams, tas satrauks Čīli, Indiju un Malaiziju, kuras izmanto šīs zemūdenes, trešdien ziņoja Austrālijas laikraksts «The Australian«.

22 400 noplūdinātajās lappusēs, ar kurām iepazinies šis laikraksts, ir detalizētas «Scorpene» klases zemūdenes kaujas spējas.

DCNS ir izstrādājusi šo zemūdeni Indijas karaflotei, un tās variantus izmanto Čīle un Malaizija. Ir paredzēts, ka šīs zemūdenes no 2018.gada dislocēs arī Brazīlija.

Austrālija aprīlī piešķīra DCNS kontraktu 50 miljardu Austrālijas dolāru (34 miljardu eiro) vērtībā, lai firma izstrādātu un uzbūvētu Austrālijas nākamās paaudzes zemūdenes.

Austrālijas premjerministrs Malkolms Tērnbuls paziņoja, ka šī datu noplūde izraisa «bažas», tomēr Austrālija pasūtījusi nevis «Scorpene», bet cita modeļa zemūdenes.

«Zemūdene, ko mēs būvējam vai būvēsim kopā ar frančiem, ir ar nosaukumu «Barracuda», un tā pilnīgi atšķiras no «Scorpene», kuru viņi būvē Indijai,» sacīja Tērnbuls Austrālijas televīzijas Septītajam kanālam.

«Mums ir visaugstākā drošības aizsardzība visai mūsu aizsardzības informācijai, vai tā būtu partnerībā ar citām valstīm vai pilnīgi Austrālijas ietvaros,» teica premjers.

Austrālijas aizsardzības ministrs Kristofers Pains paziņoja, ka šī noplūde «nekādi neietekmē Austrālijas valdības nākotnes zemūdeņu programmu», kura «darbojas atbilstoši stingrām drošības prasībām».

Noplūdinātajos dokumentos ir izklāstītas Indijas jauno zemūdeņu kaujas spējas. Tūkstošiem lappušu apraksta zemūdeņu sensorus, vēl vairāki tūkstoši – to sakaru un navigācijas sistēmas, un aptuveni 500 lappuses – torpēdu palaišanas sistēmu.

DCNS pavēstīja ziņu aģentūrai AFP, ka ir informēta par Austrālijas presē publicētajiem rakstiem un ka «nacionālās drošības iestādes» ir sākušas izmeklēšanu šajā jautājumā.

«Šī izmeklēšana noteiks noplūdināto dokumentu precīzo raksturu, potenciālo kaitējumu mūsu klientiem, kā arī atbildīgos,» paziņoja firma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu