Leiboristu līdera amata kandidāts prasa vēl vienu balsojumu par izstāšanos no ES

LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Britu leiboristu līdera amata kandidāts Ouens Smits paziņojis, ka centīsies apturēt premjerministres Terēzas Mejas centienus sākt oficiālas sarunas par valsts izstāšanos no Eiropas Savienības (ES), ja vien viņa nepiedāvās rīkot referendumu par galīgās vienošanās nosacījumiem vai jaunas parlamenta vēlēšanas.

Meja ir paziņojusi, ka nesāks oficiālu izstāšanās procedūru šogad, norādot, ka «kārtīgai un saprātīgai aiziešanai» no ES būs nepieciešams laiks.

Tomēr vairāki vadoši konservatīvo politiķi ir izdarījuši spiedienu uz Meju, aicinot sākt sarunas jau 2017.gada sākumā.

Smits trešdien gatavojas nākt klajā ar paziņojumu, ka britiem izstāšanās kampaņas atbalstītāji «meloja», un vēlētājiem ir tiesības uz otru referendumu, lemjot par izstāšanās nosacījumiem.

Smits, kurš ir apņēmies rīkot otru referendumu, ja kļūs par premjerministru, aicinās «cīnīties ar zobiem un nagiem», lai Lielbritānija paliktu ES, vēsta britu raidorganizācija BBC.

Viņa vadībā leiboristi iestāsies pret Lisabonas līguma 50. panta iedarbināšanu gaidāmā balsojumā parlamentā, ja vien netiks izpildīti noteikti priekšnoteikumi.

«Terēza Meja saka, ka «Breksits» nozīmē «Breksitu», bet neviens nezina, kā «Breksits» izskatās,» uzver leiboristu politiķis.

«Tas varētu nozīmēt strādnieku tiesību un vides aizsardzības graušanu, atverot mūsu Nacionālo veselības dienestu ārvalstu konkurencei, apgrūtinot tirdzniecību ar mūsu kaimiņiem un kaitējot mūsu ekonomikai,» skaidro Smits, kurš ir britu parlamenta deputāts.

«Mēs balsosim parlamentā, lai bloķētu ikvienu mēģinājumu iedarbināt 50. pantu, ja vien Terēza Meja nebūs gatava rīkot otru referendumu vai vispārējās vēlēšanas par jebkādu ES izstāšanās vienošanos, kas parādītos procesa beigās,» norāda Smits.

Viņš izdara spiedienu uz leiboristu pašreizējo līderi Džeremiju Korbinu, lai arī tas uzņemtos šādas saistības.

Tūlīt pēc 23.jūnijā notikušā referenduma, kurā britu nobalsoja par aiziešanu no ES, Korbins sarunas par izstāšanās noteikumiem aicināja sākt nekavējoties, tomēr kopš tā laika viņš ir distancējies no šiem izteikumiem, norādot, ka nepieciešams laiks, lai valsts varētu izstrādāt sarunu stratēģiju.

Pēc Lisabonas līguma 50. panta iedarbināšanas abām pusēm būs divi gadi, lai vienotos par izstāšanās noteikumiem. Šo termiņu var pagarināt, ja tam piekritīs visas 28 ES dalībvalstis.

Konservatīvo partijas priekšsēdētājs sers Patriks Maklohlins ir vainojis Smitu par referenduma iznākuma ignorēšanu.

«Referenduma iznākums bija skaidrs un pārliecinošs, un mēs Konservatīvo partijā pildīsim tautas verdiktu,» viņš paziņoja.

«Vai tas būtu Džeremijs Korbins vai Ouens Smits, leiboristi ir pārāk sašķelti un nezinoši, lai gūtu panākumus ar «Breksitu»,» uzsvēra konservatīvo politiķis.

Jau vēstīts, ka pirmdien Lielbritānijā sākās opozīcijā esošās Leiboristu partijas līdera vēlēšanas, kurās Korbins sacenšas ar Ouenu.

Par favorītu šajā cīņā tiek uzskatīts Korbins, kuru atbalsta lielākā daļa arodbiedrību, kā arī daudzi partijas ierindas biedri. Tomēr Korbinam neuzticību ir izteikuši 80% leiboristu parlamenta deputātu.

Partijas līdera vēlēšanas izraisīja 23.jūnijā notikušais referendums par Lielbritānijas dalību ES, daudziem partijas biedriem kritizējot Korbinu par vājo atbalstu palikšanai blokā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu