Amatpersona: Turcija nav iesniegusi ASV nekādus pierādījumus par Gilena saistību ar apvērsuma mēģinājumu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Turcija iesniegusi ASV četrus lūgumus izdot turku islāmistu sludinātāju Fetullu Gilenu, bet nav sniegusi nekādus pierādījumus, kas liecinātu par viņa saistību ar jūlijā notikušo apvērsuma mēģinājumu, trešdien paziņojusi kāda ASV amatpersona.

Amatpersona atklāja, ka arī visi izdošanas lūgumi ir saistīti ar apsūdzībām kriminālpārkāpumos, kas datēti pirms apvērsuma mēģinājuma.

Ankaras varasiestādes Gilenu un viņa atbalstītājus apsūdzējušas neveiksmīgā apvērsuma mēģinājuma organizēšanā. Gilens, kurš dzīvo ASV Pensilvānijas štatā, noliedz, ka būtu jebkādā veidā saistīts ar neveiksmīgo puču.

Jau vēstīts, ka 15. un 16.jūlijā Turcijā notika militārā apvērsuma mēģinājums, kas gan cieta neveiksmi. Kaut arī puča gaitā dumpinieki Ankarā, Stambulā un citās pilsētās sagrāba vairākus stratēģiski svarīgus objektus, varu valstī izdevās noturēt līdzšinējam prezidentam un valdībai.

Pēc neveiksmīgā puča Turcijas armijā un valsts iestādēs tika sāktas «tīrīšanas», kas vēl arvien turpinās. Līdz šim aizturēti vairāk nekā 35 000 cilvēki, no kuriem 11 597 jau atbrīvoti.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans paziņojis, ka «tīrīšanas» nepieciešamas, lai izskaustu Gilena vīrusu no valsts institūcijām, bet kritiķi pauduši bažas, ka tās jau sen pārvērtušās raganu medībās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu