Sīrijas robežu šķērsojuši vēl desmit Turcijas tanku

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sīrijas robežu ceturtdien šķērsojuši vēl desmit Turcijas tanku, novērojis ziņu aģentūras AFP fotogrāfs.

Turcija pirmdien sāka operāciju «Eifratas vairogs», lai atbrīvotu pierobežas reģionu no teroristu grupējuma «Islāma valsts» un kurdu kaujiniekiem. Vairāki desmiti Turcijas tanku trešdien šķērsoja robežu un iegāja Sīrijas teritorijā, lai sniegtu atbalstu Ankaras izvēlētajiem Sīrijas kaujiniekiem cīņā pret islāmistiem.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans trešdien paziņoja, ka viņiem izdevies padzīt islāmistus no Džerābulusas, un Ankaras atbalstītie kaujinieki ziņoja, ka islāmisti aizbēguši uz dienvidrietumiem.

Džerābulusas un kaimiņu ciematu atbrīvošanā piedalījās simtiem kaujinieku, kuri tur sastapās ar nelielu pretestību no islāmistu puses.

Piecus ar pusi gadus ilgajā Sīrijas pilsoņu karā šī ir plašākā operācija, ko Turcija veikusi. Tās laikā Sīrijā izvietoti Turcijas īpašie spēki un iznīcinātāji veic uzlidojumus «Islāma valsts» mērķiem.

Jauno tanku ierašanās mērķis gan vēl nav skaidrs, proti, nav zināms, vai tie paredzēti Džerābulusas aizsardzībai vai Sīrijas kaujinieku atbalstam tālākās operācijās.

Kāda Turcijas amatpersona atklāja, ka Ankara turpinās operācijas, līdz būs pārliecināta, ka tūlītēji draudi valsts nacionālajai drošībai ir neitralizēti.

Amatpersona uzsvēra, ka vadošais spēks ir Sīrijas kaujinieki un Turcijas galvenā loma ir panākt, ka viņi gūst panākumus.

Laikraksts «Hurriyet», atsaucoties uz avotiem armijā, ziņoja, ka operācijas laikā līdz šim nogalināti aptuveni 100 «Islāma valsts» kaujinieku.

Saskaņā ar «Hurriyet» ziņoto operācijā piedalījās aptuveni 1500 Sīrijas kaujinieku un uz vietas atradās arī 200 Turcijas karavīru.

«Islāma valsts» Džerābulusu, kas atrodas pāris kilometrus uz dienvidiem no Sīrijas-Turcijas robežas, sagrāba savā kontrolē 2013.gada vasarā.

Taču vēlāk Turcijas prezidents nāca klajā ar paziņojumu, ka operācija nav vērsta vienīgi pret «Islāma valsti», bet arī pret kurdu zemessardzi, ko Ankara uzskata par teroristisku grupējumu.

Turcijas negatīvā nostāja pret Kurdu Tautas aizsardzības vienībām nostādījusi to neērtā situācijā ar ASV, kas uzskata kurdu zemessardzi par efektīvāko sabiedroto cīņā pret «Islāma valsti» Sīrijā.

ASV viceprezidents Džo Baidens trešdien, viesojoties Turcijā, paziņoja, ka Vašingtona likusi skaidri saprast kurdiem, ka tie nedrīkst šķērsot Eifratu.

Pretējā gadījumā kurdu spēki nekādos apstākļos nesaņems ASV atbalstu, paziņoja Baidens.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu