Tramps un Klintone apmainās ar apsūdzībām rasismā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP

ASV prezidenta vēlēšanu kampaņa ceturtdien ieguva tumšāku nokrāsu, kad Demokrātu partijas kandidāte Hilarija Klintone apsūdzēja Republikāņu partijas kandidātu Donaldu Trampu flirtēšanā ar rasismu un paranoiskām idejām, savukārt Tramps nosauca Klintoni par rasisti, kuras ģimenes fonds ir «noziedzīgs uzņēmums».

Runājot kampaņas pasākumā Nevadas štata Rīno pilsētā, Klintone stāstīja, ka nekustamo īpašumu magnāts Tramps savulaik piekopis diskriminējošas darbības.

Tramps kā gados jauns nekustamo īpašumu attīstītājs bijis iesūdzēts tiesā par to neizīrēšanu afroamerikāņiem un latīņamerikāņiem. Viņu par diskrimināciju iesūdzējuši tiesā arī viņa kazino melnādainie darbinieki, sacīja Klintone.

Trampa lēmums izraudzīties konservatīvo kinematogrāfistu Stīvenu Benonu par savas kampaņas jauno vadītāju parāda, ka Tramps pieņem balto nacionālistu ekstrēmistisko nostāju, sacīja Klintone.

«Vīrietim ar garu rasistiskas diskriminācijas vēsturi, kurš tirgojas ar tumšām sazvērestības teorijām, kas izvilktas no lielveikalu tabloīdu lappusēm un tāliem tumšiem interneta apcirkņiem, nekad nevajadzētu vadīt mūsu valdību vai komandēt mūsu armiju,» teica Klintone.

Tramps pēdējās dienās ir mēģinājis palielināt savu atbalstu afroamerikāņu vidū, sakot, ka viņiem «nav nekā, ko zaudēt», balsojot par viņu.

Ceturtdienas rītā viņš tikās ar savu melnādaino un latīņamerikāņu atbalstītāju grupu Trampa tornī Ņujorkā.

Pēc tam ceturtdien runājot Ņūhempšīras štatā, Tramps sacīja, ka Klintone apsūdz «cienījamus amerikāņus, kuri atbalsta šo kampaņu, jūsu kampaņu, ka viņi esot rasisti, kādi mēs neesam».

Tramps raksturoja šo Klintones apgalvojumu kā «apnikušu, riebīgu argumentu» un sacīja, ka Klintone ir «rasiste», jo viņa uzskata minoritātes tikai par balsu avotu, bet neko nedara to labā.

Tramps šonedēļ arī mēģināja mīkstināt savus agrākos izteikumus par visu nedokumentēto imigrantu izraidīšanu, sakot, ka viņš kā prezidents koncentrētos uz «slikto» imigrantu izraidīšanu, bet to nedarītu ar «labajiem» imigrantiem.

Tramps, vārdiski uzbrūkot Klintonei, ceturtdien arī sacīja, ka viņa kā valsts sekretāre izmantojusi savu ietekmi Klintonu fonda labā.

Nesen publiskotas e-pasta vēstules liecina, ka līdzekļu ziedotāji šim fondam ieguva lielāku pieeju valsts sekretārei Klintonei un viņas personālam, teica Tramps.

«Šonedēļ aizkars tiešām tika pacelts. Tika atklāta korupcija, lai visi to redzētu. Tika atvilkts aizkars no plaša noziedzīga uzņēmuma, kuru no Valsts departamenta vadīja Hilarija Klintone,» sacīja Tramps.

Klintone, kas ir noliegusi apsūdzības ietekmes izmantošanā, uzsvēra savu argumentu, ka Trampam trūkst tāda temperamenta, kas vajadzīgs prezidentam.

«Donalds Tramps ir uzbūvējis savu kampaņu uz aizspriedumiem un paranojas. Viņš pieņem naida grupas kā galveno virzienu un palīdz radikāliem margināļiem pārņemt Republikāņu partiju,» sacīja Klintone.

«Viņa nevērība pret vērtībām, kuras padara mūsu valsti diženu, ir ļoti bīstama,» teica Klintone.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu