Irānas jūras spēki atkal kaitina amerikāņus

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Irānas kuģi trešdien atkal nedroši pietuvojušies ASV flotes kuģiem, paziņojusi ASV amatpersona, norādot, ka vienā gadījumā amerikāņu kuģis raidījis brīdinājuma šāvienus.

Visi trīs incidenti notikuši trešdien starptautiskajos ūdeņos Persijas līcī dienu pēc tam, kad cita Irānas kuģu grupa ar atklātiem ieročiem pietuvojās diviem ASV eskadras mīnu kuģiem Hormuza šaurumā.

Visdramatiskāko incidentu trešdien izraisījis Irānas Revolucionārās gvardes kuteris, kas manevrēja ap diviem ASV patruļas kuģiem «USS Squall» un «USS Tempest».

Neskatoties uz vairākiem brīdinājumiem pa radio un skaļruni, Irānas kuteris turpināja virzīties taisni virsū ASV kuģiem, pietuvojoties aptuveni 180 metru attālumā vienam no tiem.

ASV piektās flotiles preses pārstāvis skaidroja, ka pastāvējis liels sadursmes risks, ko ņemot vērā, «USS Squall» raidījis pret Irānas kuteri trīs brīdinājuma šāvienus. Rezultātā Irānas kuteris devies prom.

Tikmēr trīs citi kuģi trešdien trīs atsevišķos gadījumos pietuvojušies ASV kuģim «Tempest», arī radot sadursmes risku.

Savukārt ASV eskadras mīnu kuģim «USS Stout» ceļu aizšķērsojis viens no Irānas kuteriem, kas bija iesaistīts arī iepriekšējā incidentā.

Jau vēstīts, ka otrdien četri Irānas karakuģi ar atklātiem ieročiem pietuvojās ASV Karaflotes vadāmo raķešu eskadras mīnu kuģim Hormuza šaurumā.

ASV eskadras mīnu kuģis «Nitze» otrdien notikušā incidenta laikā izšāva brīdinājuma signālraķetes, darbināja svilpes un neveiksmīgi mēģināja sazināties ar šiem Irānas kuģiem, atklāja amatpersonas.

ASV armijas laikraksts «Stars and Stripes» ziņoja, ka «Nitze» bijis spiests mainīt kursu, lai novērstu iespējamu sadursmi, kaut gan kuģis atradās tuvu piekrastes naftas platformām.

Irānas kuģi pietuvojās ASV kuģim 300 metru attālumā, bet pēc tam atstāja notikuma vietu, ziņoja laikraksts.

Janvārī Irānas karaflote uz neilgu laiku aizturēja divu ASV patruļkuģu apkalpes locekļus pēc šo kuģu iemaldīšanās Irānas teritoriālajos ūdeņos. Uz šiem patruļkuģiem bija desmit amerikāņu jūrnieki, kas pēc aizturēšanas tika atbrīvoti 24 stundu laikā.

Kāda Aizsardzības ministrijas amatpersona ziņu aģentūrai AFP atklāja, ka Savienoto Valstu un Irānas kuģi pagājušajā gadā nonākuši saskarsmē vairāk nekā 300 reizes, bet šā gada pirmajā pusē - jau vairāk nekā 250 reizes. 10% gadījumu saskarsme atzīta par nedrošu un neprofesionālu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu