Divas bildes, kas tūkstošiem likušas aizdomāties par burkini aizliegumu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: twitter

Eiropā virmo skandāls par musulmaņu sieviešu peldkostīmu aizliegšanu virknē Francijas pilsētu. Aizliegumam ir gan atbalstītāji, gan pretinieki, kuri norāda uz šāda lēmuma liekulību, ņemot vērā, ka vēl salīdzinoši nesen Eiropā sievietes tika kritizētas par pārlieku atklātu peldkostīmu izvēli.

Sociālajā vietnē «Twitter» ceļo kāda dubultbilde - vienā pusē franču policisti, pludmalē liekot kādā musulmaņu sievietei noģērbt «lieko» apģērbu vai pludmali pamest. Sieviete paklausa, kamēr ar ieročiem, rokudzelžiem un piparu gāzes sprejiem bruņotie tiesībsargi turpat blakus nogaida. Kā ziņo prese, sievietei pēcāk piespriests naudas sods, kā arī viņa informēta par jaunās ģērbšanās regulas stāšanos spēkā. Savukārt bildes otrā pusē ir vēsturisks kadrs, kurā policists 1925. gadā mēra kādas jaunas dāmas peldkostīma garumu, lai noteiktu, vai tas ir gana piedienīgs, lai atrastos sabiedriskā vietā.

Burkini aizliegumu līdz šim pieņēmušas jau 30 pilsētas un municipalitātes Francijā. Aizliegums tiek skaidrots kā reakcija uz pieaugošajiem terora draudiem, kā arī sanitāriem apsvērumiem. Vairākas sievietes Francijā jau saņēmušas administratīvo sodu par aizlieguma pārkāpšanu. Tiesa, Francijas augstākā administratīvās tiesas instance - Valsts padome - piektdien atcēla Vilnēvlubē pilsētas aizliegumu tās pludmalēs nēsāt visu augumu nosedzošos peldkostīmus. Lai gan tika skatīta lieta, kas formāli attiecas tikai uz vienu pilsētu - Vilnēvlubē, Valsts padomes lēmums rada precedentu, kas attiecas uz aptuveni 30 citām municipalitātēm, kas izsludinājušas līdzīgus aizliegumus.

Francijas premjerministrs Manuels Valss izteicies, ka burkini valkāšana publiskās pludmalēs nav savienojama ar Francijas vērtībām un ir «sieviešu paverdzināšanas» izpausme.

Daudzi cilvēki protests un sociālajos tīklos pauduši iebildumus burkini aizliegumam. Vairums kritiķu norāda, ka aizliegums ir liekulīgs un atgādina vēsturiski gūtās mācības - salīdzinoši nesenā pagātnē Eiropā bruņoti policisti varēja piespriest sodu sievietēm, kuru peldkostīmi nebija gana ķermeni nosedzoši.

Tikmēr pie Francijas vēstniecības Londonā ceturtdien bija sarīkota demonstrācija pret burkini aizliegšanu. Aktīvistes, kuru vairums bija eiropietes, bija bruņojušās ar plakātiem un ģērbušās visdažādākajā apģērbā, tai skaitā priesteru mantijās un sērfinga tērpos. Sanākušās pauda, ka cilvēki ir tiesīgi valkāt, kādas drēbes vien vēlas.

Reliģiskas piederības apģērbi Francijā ir sensitīvs jautājums. Liela daļa iedzīvotāju tur nav piederīgi nevienai reliģijai. Pie tam arī valsts konstitūcijās pirmajā daļā uzsvērts, ka Francija ir sekulāra republika.

Tikmēr ceturtdien izplatīti aptaujas dati rāda, ka 63% francūžu ir pret burkini peldkostīmu valkāšanu pludmalēs. Tikai 6% atbalsta ķermeni pilnībā aizsedzošā peldkostīma valkāšanu, bet atlikušajiem 30% šis jautājums bijis vienaldzīgs, konstatēts aptaujā, kuru pēc laikraksta «Le Figaro» pasūtījuma veicis pētījumu centrs «Ifop».

Diskusijā iesaistījušies arī sabiedrībā zināmi cilvēki. Piemēram, Dž.K.Roulinga burkini aizliegšanas kontekstā piesauc apgalvojumu, ka sievietes uz seksuāla rakstura noziegumiem "uzprasās" pašas ar provokatīvu apģērbu. "Tātad Sarkozī burkini dēvē par provokāciju. Vai nu sievietes nosedz savu ķermeni vai ne, tā vien liekas, ka mēs vienmēr, vienmēr "uz to uzprasāmies" pašas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu